Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «η τέχνη του λιθοξόου» αφορά στην τέχνη της λιθοξοῒας, μια τέχνη πανάρχαιη, αλλά και διαχρονική, άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Οι λιθοξόοι ήταν οι ειδικευμένοι τεχνίτες που ασχολούνταν με την λάξευση του λίθου, τη δημιουργία αρχιτεκτονικών μελών και την κατασκευή αρχαίων κτηρίων. Η διαχρονικότητά της τέχνης είναι εμφανής στην Ολυμπία, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την ίδρυση των κτηρίων της κατά την αρχαιότητα, αλλά και στις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποιούνται σήμερα στα μνημεία της.
Διάρθρωση του προγράμματος:
-Σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός της Άλτεως οι μαθητές παρακολουθούν power point με θέμα την τέχνη του λιθοξόου στην αρχαιότητα και με τη συνδρομή αρχαιολόγου γνωρίζουν όλα τα στάδια της επεξεργασίας της πέτρας.
-Στη συνέχεια, εξειδικευμένοι λιθοξόοι της Υπηρεσίας μας, με μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση αρχαίων μνημείων, δείχνουν τον τρόπο επεξεργασίας του λίθου χρησιμοποιώντας σύγχρονα μαρμάρινα θραύσματα, ενώ παράλληλα μιλούν στα παιδιά για την τέχνη τους και απαντούν στις απορίες τους.
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης τον τρόπο που οι τεχνίτες επεξεργάζονται το λίθο και να κατανοήσουν πολλές πτυχές της εργασίας τους.
Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
Συμμετέχουν σχολεία ή οικογένειες (σε ομάδες), μετά από συνεννόηση
Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
Διάρκεια προγράμματος: 1- 1.30΄
Υλοποίηση: από Μάρτιο έως Οκτώβριο
Υποβολή συμμετοχής: τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία μας (τηλ. 26240 22529)
Υπεύθυνη δράσης: Ζαχαρούλα Λεβεντούρη