Περιοδική εικαστική έκθεση παιδικών δημιουργιών ‘Με τα χρώματα του Κάστρου’ στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (CoHeN)

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 στο κάστρο Χλεμούτσι η έναρξη της περιοδικής εικαστικής έκθεσης “Με τα χρώματα του Κάστρου» στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς – CoHeN”, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει με το έργο “Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της Αίθουσας Α3 του κάστρου Χλεμούτσι”.

Στόχος της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής δράσης είναι αφενός η προβολή και αξιοποίηση της Αδριατικής – Ιόνιας Παράκτιας Διαδρομής, σταθμό της οποίας αποτελεί το κάστρο Χλεμούτσι και αφετέρου η ανάδειξη του ίδιου του μνημείου ως χώρου πολιτισμού, ψυχαγωγίας, καλλιτεχνικής δημιουργίας, «ανοικτού» στο κοινό, το οποίο αποδίδεται ως κοινωνικό αγαθό συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Η έκθεση, καρπός συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με τις εικαστικούς Κατερίνα Ανδρέου και Ελένη Σταθοπούλου και τη συμμετοχή μαθητών 9-15 ετών, περιλαμβάνει παιδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το κάστρο Χλεμούτσι και τα εκθέματα του μουσείου του. Για τη δημιουργία τους υλοποιήθηκαν στο κάστρο Χλεμούτσι καλλιτεχνικά εργαστήρια με τη συμμετοχή παιδιών και την καθοδήγηση των εικαστικών, των οποίων προηγήθηκε βιωματική γνωριμία τους με το μνημείο.

Τα έργα που εκτίθενται αποτελούν μία “συνομιλία” των μαθητών με το μνημείο και τα εκθέματα. Κάθε μαθητής χρησιμοποιώντας διαφορετικό ύφος, τεχνικές και υλικά κατέθεσε την προσωπική του ερμηνεία λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και ως μεσολαβητής του ευρύτερου κοινού για τη γνωριμία του με την ιστορία του τόπου.

Ξεφυλλίστε το έντυπο της έκθεσης

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Αυγούστου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του κάστρου Χλεμούτσι.

Τη γενική επιμέλεια και συντονισμό της έκθεσης έχει η κα Αθανασία Ράλλη,αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από την κα Παρθενόπη Χρυσανθοπούλου, αρχιτέκτονα-μηχανικό, ενώ η μουσειογραφική επιμέλεια ανήκει στην κα Χαρά Παπαχριστοπούλου, αρχαιολόγο-μουσειολόγο. Διοικητική – οικονομική υποστήριξη: Πηγή Καλλίνικου.

Διάρκεια έκθεσης: 12.08.2022 – 31.10.2022, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του κάστρου Χλεμούτσι(Τετάρτη-Δευτέρα 08:30-15:30, Τρίτη κλειστά)

Διεύθυνση: Κάστρο Χλεμούτσι

Τηλ: 26230 95033/95920Email: efahle@culture.gr

Post Author: admin