«Αφιερώματα στον Δία της Αρχαίας Ολυμπίας»

  • Χάλκινα Αφιερώματα στον Δία

    ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Μεταφερθείτε στον ιστότοπο του Μουσείου
     
  1. 1
 
 
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Αφιερώματα στον Δία της Ολυμπίας”
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ’ – Στ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Σχεδιάστηκε το έτος 2006 από την μουσειολόγο κα Έλενα Γλύτση και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στη δεύτερη αίθουσα (Συλλογή Χαλκών) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας όπου εκτίθενται τα χάλκινα αφιερώματα των πιστών στον Δία της Ολυμπίας.

Μέσα από επιλεγμένες στάσεις, οι μαθητές γνωρίζουν τα αντικείμενα που, για έξι περίπου αιώνες (από το 1050 π.Χ. έως και το 480 π.Χ.), απλοί άνθρωποι, ένδοξοι στρατηγοί ή και ολόκληρες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου προσέφεραν συστηματικά στον Δία, τον τιμώμενο θεό της Ολυμπίας, άλλοτε ως επίκληση για ευημερία και αρωγή και άλλοτε ως χειρονομία ευγνωμοσύνης

Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις κύριες κατηγορίες των αφιερωμάτων (ειδώλια ανθρώπων και ζώων, τρίποδες, διακοσμητικά στοιχεία από την επένδυση επίπλων ή αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και στοιχεία της εξάρτυσης των Αχαιών πολεμιστών) και, μέσα από αυτά, ανακαλύπτουν την ιστορική περίοδο στην οποία αυτά εντάσσονται.

Δραστηριότητες

Συζήτηση, παρατήρηση των εκθεμάτων και συμπλήρωση φύλλου εργασίας που περιλαμβάνει ασκήσεις αντιστοίχισης, αναγραμματισμούς και εικαστική δημιουργία (ζωγραφική, κατασκευή αλογόμορφου ειδωλίου και κατασκευή ασπίδας)

 Στόχοι Εκπαιδευτικού Προγράμματος

-Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι στην αρχαιότητα η Ολυμπία απολάμβανε πανελλήνια φήμη όχι μόνο ως τόπος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά, πρωτίστως, ως τόπος λατρείας του Διός και ως μαντείο ειδικευμένο σε πολεμικά ζητήματα.

-Να γνωρίσουν μία άλλη μοναδική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, αυτή των χαλκών αναθημάτων, που χρονολογούνται από το 1050 π.Χ. έως το 480 π.Χ.

-Να ανακαλύψουν τις κύριες κατηγορίες των αρχαίων αναθημάτων και να αναγνώσουν τις πληροφορίες που μας δίνουν για τον άνθρωπο της εκάστοτε εποχής.

-Να συνδέσουν τα αναθήματα (αφιερώματα) της αρχαιότητας με τα σημερινά τάματα και να αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες και διαφορές. 

—>Εκτιμώμενη συνολική διάρκεια εκπ. επίσκεψης στην Ολυμπία: 2 ώρες (συμπεριλαμβάνονται οι πεζοπορίες – μεταβάσεις από και προς το πάρκινγκ).

–> Ο ιδανικός αριθμός ωφελουμένων μαθητών μιας ομάδας είναι 30 ενώ ο μέγιστος 50.

–> Το σημείο συνάντησης της σχολικής ομάδας με τον κο Αντωνόπουλο, υπεύθυνο υλοποίησης του προγράμματος, είναι η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου  Ολυμπίας, 10′ λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος. Παρακαλούμε να είστε συνεπείς.  Τηλ. επικοινωνίας σε έκτακτη περίπτωση 6974099323

–>Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αφού προηγηθεί ξεκούραση στο Άλσος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η σχολική ομάδα δύναται να επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας με την ευθύνη των συνοδών εκπαιδευτικών οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους μαθητές τα σημαντικότερα μνημεία.

Προετοιμασία μαθητή και εκπαιδευτικού 

Εκπαιδευτικός  Κόμβος Υπουργείου Πολιτισμού 

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό έντυπο:  

Τα Χάλκινα Αφιερώματα στον Δία

Για την σωστή τήρηση του αρχείου μας και ταυτόχρονα για την βελτίωση και παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών, θα μας βοηθούσε πολύ έχοντας ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την εκπαιδευτική περιήγησή σας  σε συνεργασία με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο – εμψυχωτή της Εφορείας μας, να συμπληρώσετε την σύντομη αξιολόγηση πατώντας εδώ, στον σύνδεσμο (φόρμες Google μην ξεχάσετε να πατήσετε ΥΠΟΒΟΛΗ) ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία σας στην σχετική βάση δεδομένων.

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *