Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη ζωή και τα παιχνίδια των συνομηλίκων τους στην Αρχαία Ελλάδα με τρόπο επιστημονικά εύληπτο, αλλά και ψυχαγωγικό. Μέσα από διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά μπορούν να διαπιστώσουν πως πολλά από τα παιχνίδια της αρχαιότητας (όπως κούκλες, αμαξάκια, μπάλες, σβούρες, στεφάνια, κούνιες, «τυφλόμυγα», «κρυφτό», «αγαλματάκια») συνέχισαν να παίζονται μέσα στους αιώνες, φτάνοντας με μικρές παραλλαγές έως τις μέρες μας.
Διάρθρωση του προγράμματος:
-«Γνωρίζουμε τα παιχνίδια του Μουσείου»: Στο Μουσείο της Ολυμπίας, οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες και να ξεχωρίσουν εκθέματα σχετικά με το πρόγραμμα.
-«τα παιδία παίζει»: Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου τα παιδιά γνωρίζουν τα παιχνίδια της αρχαιότητας μέσα από τα πιστά αντίγραφα της μουσειοσκευής μας. Με τη συνδρομή αρχαιολόγου της Υπηρεσίας μας μαθαίνουν για τα «αθύρματα», τα ομαδικά, αλλά και τα επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα.
-«Δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας»: Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός του Μουσείου, σύγχρονες οθόνες με πέντε ψηφιακές, διαδραστικές εφαρμογές (ψηφιακά παιχνίδια) προσφέρουν στα παιδιά την δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία με την οποία είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα.
-«Ελάτε να παίξουμε όπως παλιά»: Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος τα παιδιά επιστρέφουν στον κήπο του Μουσείου και όλα μαζί διασκεδάζουν παίζοντας κάποια από τα παιχνίδια που γνώρισαν.
Απευθύνεται σε μαθητές Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης
Συμμετέχουν σχολεία ή οικογένειες (σε ομάδες), μετά από συνεννόηση
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄
Υλοποίηση: καθ όλη τη διάρκεια του έτους
Υποβολή συμμετοχής: τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπηρεσία μας (τηλ. 26240 22529). Παρέχεται η δυνατότητα δανεισμού μουσειοσκευής, συνοδευόμενης με έντυπο υλικό, για σχολεία που βρίσκονται μακριά και δεν έχουν δυνατότητα επίσκεψης στην Ολυμπία.
Υπεύθυνη δράσης: Ζαχαρούλα Λεβεντούρη