Η μεγάλη γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου πέρασε, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις στο κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και βρέθηκε σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο για να απολαύσει την ξεχωριστή αυτή φεγγαρόλουστη βραδιά. Με μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων, το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου από τις 19.00 ως και τα μεσάνυκτα, φιλοξενήθηκαν μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις σε κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς ανά την επικράτεια της Ηλείας τους οποίους διαχειρίζεται η Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εφορεία, πάνω από 4500 άτομα προσήλθαν στους λουσμένους από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και απήλαυσαν μια αξέχαστη βραδιά πολιτισμού και μουσικής.
Στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τη μοναδική ερμηνεία της Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer και τους εξαιρετικούς Mottet να την συνοδεύουν στην κιθάρα, το βιολί και το ακορντέον. Ο τίτλος της συναυλία «Στον Ίσκιο της ελιάς» παραπέμπει σε στίχους Γεώργιου Δροσίνη τους οποίους μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας ειδικά για την καλλιτέχνιδα. Ερμήνευσε ακόμα αγαπημένα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θάνου Μικρούτσικου, Κώστα Λιβαδά, Βαγγέλη Φάμπα, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Σταύρου Ξαρχάκου, Θανάση Παπακωσταντίνου, Βαγγέλη Βατσινέα καθώς και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, αλλά και αρκετά από την Ιταλία και την Ισπανία. Η εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό καθώς την παρακολούθησαν 500 περίπου άτομα.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός από τις 20.00 έως 24.00, οι φωτοσκιάσεις που προκαλούσε το φως της πανσελήνου παιχνιδίζοντας με τους αναστηλωμένους κίονες των μνημείων, τους αρχαίους δόμους και τα δεκάδες λίθινα βάθρα και τα δέντρα της Ιερής Άλτης, δημιουργούσαν ένα απείρου κάλους νυκτερινό σκηνικό που καθήλωνε τους ρομαντικούς επισκέπτες οι οποίοι ξεπέρασαν τα 1000 άτομα.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνα, χάρισε στο κοινό μια ονειρική νύχτα με την μουσική παράσταση του Γ. Βούκανου με τίτλο «Terra Olympia-Ταξίδι στον Μύθο και στην Ιστορία”. Η φωνή της Άντας Αθανασοπούλου συνεπήρε το κοινό, που με ενθουσιασμό αγκάλιαζε κάθε της ερμηνεία ενώ η Δήμητρα Μπέρτσου με τις χορογραφίες της δημιούργησε μοναδικές εικόνες με τα κορίτσια του χορού να εντυπωσιάζουν καθώς περιβάλλονταν από τους ήχους και το φως. Περίπου 250-300 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση η οποία είχε ως αρωγό τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο του Κάστρου Χλεμούτσι συνέβαλε στη μαγική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η άψογη εμφάνιση της Χορωδίας Μυρτουντίων υπό τη διεύθυνση της Λένας Σουρμελή με αποσπάσματα (χορωδιακά, soli, duetti) από αγαπημένα έργα του λυρικού ρεπερτορίου. Προσκεκλημένη Solist της Χορωδίας Μυρτουντίων ήταν και η Mezzo Soprano Χρύσα Πανταζοπούλου, ενώ solo εμφάνιση έκαναν και τα μέλη της Χορωδίας Μυρτουντίων Κωνσταντίνα Μπρη (Soprano) και Λάμπρος Ρώσσης (Tenoro). Στο πιάνο συνόδευσε η διακεκριμένη πιανίστα και καθηγήτρια του Inernational Opera Studio Πάτρας, Olena Fedko προσδίδοντας ποιότητα και αισθαντικότητα στην πανέμορφη καλοκαιρινή βραδιά. Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση και επισκέφτηκαν τον χώρο, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός για το κοινό από τις 20.30 έως 00.30. Η εκδήλωση κατέστη εφικτή χάρις στην στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Στον πεζόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, με το φεγγάρι ολόγιομο, ακούστηκαν ονειρικές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταμάτη Κραουνάκη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Θάνου Μικρούτσικου, του Leonard Cohen, της Edith Piaf που ερμήνευσε η Ρίτα Αντωνοπούλου με συμπαραστάτη της τον σπουδαίο πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου. Το μουσείο παρέμεινε ανοικτό από τις 19:00 έως 21:00 υποδεχόμενο πάνω από 750 επισκέπτες, ενώ την συναυλία υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περίπου 1500 άτομα. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Αυτή η νύχτα μένει», και με το κοινό συνεπαρμένο να καταχειροκροτεί τους καλλιτέχνες. Τη στήριξή του στην εκδήλωση προσέφερε ο Δήμος Πύργου.
Τέλος, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας, το φως της πανσελήνου ανέδειξε όλη την γκάμα των “Χρωμάτων της Ήλιδας”, της αγαπημένης του κοινού Ορχήστρας, στην πρώτη εμφάνισή της στον τόπο τον οποίο τιμά με το όνομά της. Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ορχήστρα αφιλοκερδώς, ερμήνευσαν αξέχαστα αγαπημένα τραγούδια στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Βασίλη Τσιτσάνη «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ». Στην ατμοσφαιρική αυτή βραδιά οι θεατές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 400, συνόδευσαν την oρχήστρα σε γνωστά και αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια του μεγάλου έλληνα δημιουργού του λαϊκού τραγουδιού, τραγουδισμένα από την Χαρά Σκουλαρίκου και τον Γιώργο Αδαμόπουλο. Πέραν των δύο ερμηνευτών, στα «Χρώματα της Ήλιδας» συμμετείχαν οι Παύλος Αυγερινόπουλος, Θανάσης Πουλακίδας & Στάθης Δεββές στα μπουζούκια, Νίκος Στεφανίδης& Τασία Κωστοβασίλη στις κιθάρες, ο Δημήτρης Μαλεβίτης στο μπάσο, ο Διονύσης Καραμάνης στο βιολί, ο Δημήτρης Πανδής & ο Παναγιώτης Καψάσκης στα κρουστά ενώ στο πιάνο ήταν ο Γιώργος Γκιντζίρης, υπεύθυνος για την ενορχήστρωση, την επιμέλεια προγράμματος & την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Νωρίτερα, πολλοί από το κοινό επισκέφθηκαν το μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του από τις 19:00 έως 21:00. Η Εφ. Α. Ηλείας, συνδιοργάνωσε αυτή την εκδήλωση με τον Δήμο Ήλιδας.
Απόλυτα ικανοποιημένη από την επιτυχή έκβαση όλων των εκδηλώσεων στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία ευθύνης της Υπηρεσίας σε όλη την Ηλεία, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της κατ’ αρχήν στους Δημάρχους κκ. Γ. Λιατσή, Χ. Χριστοδουλόπουλο, Ε. Κοτζά, Ν. Μοράντ, Σ. Μπαλιούκο και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων για την υλική και έμψυχη υποστήριξη των εκδηλώσεων. Για τους ίδιους λόγους ευχαριστεί τον κ. Νίκο Λαϊνόπουλο, αντιπρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, την κ. Ξένια Σαφαρή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ήλιδας, τον κ. Βασίλη Καψή καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας, όλους τους καλλιτέχνες, τους επισήμους προσκεκλημένους, το κοινό και τους δημοσιογράφους που πρωταγωνίστησαν, τίμησαν με την παρουσία τους και κάλυψαν τις ανωτέρω εκδηλώσεις. Τέλος, ευχαριστεί τους αρχαιολόγους κ.κ. Αθ. Ράλλη, Ζαχ. Λεβεντούρη, Κων. Αντωνόπουλο και Χρ. Λιάγκουρα, τους αρχιφύλακες και όλο το προσωπικό της Εφορείας που εργάστηκαν εθελοντικά για την επιτυχή υλοποίηση του εορτασμού.
Ανανεώνουμε το ραντεβού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2019 δίπλα στα αξεπέραστα και μοναδικά μνημεία της Ηλείας.