Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία.
Με κεντρικό θεματικό άξονα το φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» παρουσιάζει 70 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών-περφόρμανς και μουσικού θεάτρου από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023.
Οι εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023» προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Για την ακριβή ώρα έναρξης των παραστάσεων συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ.
Κατεβάστε το ψηφιακό πρόγραμμα του Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023 εδώ:
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023 – Ψηφιακό Πρόγραμμα
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, αρμοδιότητας Εφ. Α. Ηλείας πρόκειται να φιλοξενήσει την κάτωθι εκδήλωση μουσικού θεάτρου:
Τσουνάμι
23 & 24 Ιουλίου • αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας | Ώρα έναρξης: 21:00| Διάρκεια: 70′
«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;» — Λευκάδιος Χερν
Ιαπωνία και Ελλάδα, δυο πολιτισμοί συνομιλούν στο νέο έργο μουσικού θεάτρου με τίτλο Τσουνάμι που παρουσιάζεται σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου. Στις 11 Μαρτίου του 2011, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε ένα γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ. Όταν σημειώθηκαν οι καταστροφές, η ποιήτρια Μαγιαζούμι Μαντόκα διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χαϊκού με τους επιζήσαντες. Συνέλεξε 126 χαϊκού, που ενέπνευσαν το «Τσουνάμι» αυτής της μουσικής παράστασης. Με όχημα τον λόγο, την πρωτότυπη μουσική –που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές– και τον χορό, το έργο προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας.
Συντελεστές
Σενάριο, σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Πρωτότυπη μουσική: Σωκράτης Σινόπουλος
Σκηνικά, κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Ήχος: Γιάννης Μπαξεβάνης
Montage coloring: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Μακενιστικά: Νίκος Διονυσόπουλος
Σχέδια-ιδεογράμματα: Μαρία Γενιτσαρίου
Μεταφράσεις: Χριστίνα Λιναρδάκη
Χορογραφία, ερμηνεία: Ταξιάρχης Βασιλάκος
Ηθοποιός: Νοεμή Βασιλειάδου
Φιλική συμμετοχή: Ρένη Πιττακή, Ιωάννης Μελισσανίδης
Προλογίζει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης
Μουσικό σύνολο: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι, έγχορδα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, τοξωτά)
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 23 & 24 Ιουλίου, στις 21.00, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, στην Ηλεία.
23 & 24 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αύλειος χώρος, Ηλεία
Παραγωγή: NEXUS PROJECTS
Κατηγορία: Μουσικό θέατρο
Ώρα Έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70′
For pre-booking in english press HERE