Έπειτα από σχετική πρόσκληση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας κα Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια μετέβη στο Παρίσι και συμμετείχε στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου “EU–China Level Conference on World Heritage and Sustainable Tourism. Tourism and Culture Fostering Sustainable Development and Intercultural Dialogue” και της προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “World Heritage Journeys of Europe” που διεξήχθησαν από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου 2018.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα, διά των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ (ΔΙΠΚΑ, ΕΦΑ Ηλείας, ΕΦΑ Αργολίδας) με δύο αρχαιολογικούς χώρους εγγεγραμμένους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την Ολυμπία και την Επίδαυρο. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017 και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες συναντήσεις και εργαστήρια, σε τρία από τα οποία συμμετείχε η χώρα μας (18-20 Ιουλίου 2017 στην Ταραγόνα της Ισπανίας, 9-10 Οκτωβρίου 2017 στο Pont du Gard της Γαλλίας, 18-21 Ιουνίου στο Helsingör της Δανίας). Μία από τις βασικές δράσεις του προγράμματος ήταν η δημιουργία της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην Παγκόσμια Κληρονομιά και στον βιώσιμο περιηγητικό τουρισμό. Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στις προαναφερθείσες συναντήσεις για τη δημιουργία της πλατφόρμας, συγκεντρώθηκαν, επεξεργάστηκαν και υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (κείμενα, φωτογραφίες κτλ) για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και της Επιδαύρου. Η πλατφόρμα, η οποία εγκαινιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 (www.visiteuworldheritage.com), σε συνδυασμό με τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το National Geographic και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει 34 επιλεγμένους χώρους και μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συνέδριο με θέμα “EU-China Level Conference on World Heritage and Sustainable Tourism. Tourism and Culture Fostering Sustainable Development and Intercultural Dialogue”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο κτήριο της UNESCO στο Παρίσι, εντάσσεται στο γενικότερο σκεπτικό του Προγράμματος, ένας από τους ειδικούς στόχους του οποίου είναι η προσέλκυση επισκεπτών από την ανερχόμενη στον τομέα του Τουρισμού χώρα της Κίνας. Για το λόγο αυτό η θεματολογία του συνεδρίου ήταν στοχευμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές και στρατηγικές που απευθύνονται στην τουριστική αγορά της Κίνας.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Qu Xing, η Ευρωπαϊκή Επιτρόπος, κας Εlzbieta Bienkowska και ο Διευθυντής του Κινεζικού Τουριστικού Γραφείου στο Παρίσι και εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού της Κίνας, κ. Mu Yuwei. Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν τα οφέλη του προγράμματος και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών που αυτό εισάγει σε σχέση με τις τρεις βασικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική.
Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Mechtild Rössler, η οποία αναφέρθηκε στα εμβληματικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, καθώς και στον απώτερο σκοπό του εγχειρήματος, που είναι να αλλάξει και να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι, να διαμένουν περισσότερο στους προορισμούς, να αποκτούν εμπειρία του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντός του, αλλά και βαθύτερη γνώση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επεσήμανε, επίσης, τη σημασία του ανοίγματος, μέσα από τις δράσεις που έχουν οργανωθεί, προς τους πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς και θεσμούς της Κίνας, μία χώρα η οποία έρχεται δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε αριθμό εγγεγραμμένων μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στην αμέσως επόμενη περίοδο και μέχρι τη λήξη του προγράμματος θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την έκδοση περιοδικού και βιβλίου σχετικών με την πορεία και εξέλιξη του Προγράμματος, ενώ έχει προβλεφθεί η ψηφιακή έκδοση σχετικού ενημερωτικού δελτίου.