Συμμετοχή της Εφ.Α. Ηλείας σε Ημερίδα για τον Πολιτισμό και Τουρισμό στον Πύργο. Η επισκεψιμότητα των δημοσίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας και η θέση του νομού στον χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού της Ελλάδος.

Οι ομιλητές στην Ημερίδα Πολιτισμού και Τουρισμού της 19 Δεκ 2018 που οργάνωσε το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου στο κτίριο του ΤΕΙ στον Πύργο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έλαβε μέρος με εκπρόσωπό της στις εργασίες της Ημερίδας Πολιτισμού και Τουρισμού (κατεβάστε το πρόγραμμα πατώντας εδώ) που οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης  19/12/2018 από το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου στο κτίριο του ΤΕΙ στον Πύργο, κατά τις ώρες 16.00-20.00.

Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί φορείς από τον Τουριστικό Τομέα, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τις Πολιτιστικές Δομές και την Αυτοδιοίκηση της περιοχής, με εισηγήσεις που προσέγγισαν δύο μεγάλες θεματικές:

Α.Η Ηλεία ως τουριστικός προορισμός: Δυναμική & Προοπτικές

Β.Οι χώροι πολιτιστικής αναφοράς ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού Ηλείας

Λαμβάνοντας το βήμα ανάμεσα σε αξιόλογους ομιλητές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, ο αρχαιολόγος της Εφ. Α. Ηλείας κος Κων/νος Αντωνόπουλος ανέπτυξε το θέμα “Ηλείας Πανόραμα. Περιήγηση στους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς του τόπου. Η Θέση της Ηλείας στον χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού της Ελλάδος“.

Η παρουσίαση εστίασε κατά κύριο λόγο στην επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια μουσεία της Ηλείας όπως αποτυπώνεται στους σχετικούς πίνακες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Ο κύριος Αντωνόπουλος προέβη σε μια πρώτη ανάλυση και ερμηνεία των στοιχείων αυτών, κάνοντας συγκρίσεις με την εικόνα που παρουσιάζουν οι άλλοι νομοί της χώρας ως προς την επισκεψιμότητα χώρων και μουσείων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 –
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ορισμένα συμπεράσματα τα οποία απορρέουν από την ανάγνωση των αριθμών και στατιστικών στοιχείων και τα οποία διατύπωσε ο κύριος Αντωνόπουλος είναι τα εξής:

  • Οι ιδιαίτερα υψηλοί αριθμοί των πολιτιστικών επισκεπτών – τουριστών αφορούν μόνο στους οργανωμένους χώρους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που λειτουργούν με εισιτήριο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Ηλεία και το ΥΠ.ΠΟ.Α. συνολικά στην Ελλάδα διαθέτουν οικονομικούς πόρους, μεριμνούν και φροντίζουν δεκάδες ακόμη σημαντικά μνημεία όλων των εποχών τα οποία επίσης δέχονται χιλιάδες τουρίστες χωρίς εισιτήριο, είτε αυτοί επισκεφθούν κάποιον άλλον οργανωμένο χώρο της περιοχής είτε όχι.
  • Η Ηλεία αν και απομακρυσμένη από την Αθήνα, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο χωρίς σιδηρόδρομο και δικό της πολιτικό αεροδρόμιο, καταφέρνει να κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε νομούς σε σύνολο 51 με τους περισσότερους «πολιτιστικούς» τουρίστες. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών της Ηλείας αφορά στην Ολυμπία και προέρχεται από τις κρουαζιέρες. Εκτός του κινδύνου που συνιστά η ύπαρξη ενός  κύριου καναλιού τροφοδοσίας επισκεπτών στο νομό, κρύβει  ταυτόχρονα και την υπόσχεση για κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού όταν ο νομός αποκτήσει τις υποδομές που του πρέπουν.   
 

Την ημερίδα συντόνισαν εκ μέρους του Δ.ΙΕΚ Πύργου ο υποδιευθυντής κύριος Αυγερινόπουλος Παύλος και η καθηγήτρια – μουσειολόγος Δρ. Μαρία Βίγλη. Ανάμεσα στο ευρύ κοινό παρακολούθησαν τις ομιλίες πολλοί εκπαιδευόμενοι  σε ειδικότητες που αφορούν τον Τουρισμό (Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας/ Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού) και τον Πολιτισμό, (Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων/Τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης & αρχαιοτήτων).

Φιλοδοξία της Ημερίδας, η οποία επετεύχθη μέσα από τις  εισηγήσεις και ομιλίες, ήταν η σύνδεση της κατάρτισης με την παραγωγή, καθώς και να δοθεί  διάσταση σε θέματα όπως η επαγγελματοποίηση, η εργασιακή απορρόφηση αλλά και η επιστημονικότητα.

Post Author: admin