Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 από την Εφ. Α. Ηλείας

Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας επέλεξε να τιμήσει τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με τις κάτωθι  δράσεις:

1)  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: «Η διαχρονική παρουσία των λιθοξόων».

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  των Π.Ε Ηλείας και Αρκαδίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης  Δημοτικού από το 6ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου και από το Δημοτικό Σχολείο Καρδαμά.

Αρχαιολόγοι και ειδικευμένοι λιθοξόοι της Εφορείας μας  υποδέχτηκαν  τους μαθητές στο εργαστήριο του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας και τους γνώρισαν από κοντά το επάγγελμα του λιθοξόου.

Αξιοσημείωτη ήταν και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν  από τον τρόπο που οι λιθοξόοι της Εφορείας μας επεξεργάζονταν τους λίθους και πειραματίστηκαν πάνω σε αυτό.

Επιμέλεια Εκπαιδευτικού προγράμματος : Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας  και Ρούλα Λεβεντούρη  αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

2) Περιοδική έκθεση σύγχρονης γλυπτικής με θέμα  «Πλαστικά σχήματα / οι ζωές μας» των καλλιτεχνών: P a n k a j  G u r u, Eleni Stoelinga, -Tsiapara, Priyanka Gupta στο  αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με επιτυχία την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 από την  Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας Δρ κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, η οποία εν συντομία αναφέρθηκε στον συμβολισμό και τη σημασία του εορτασμού και στην  άμεση σχέση της έκθεσης με το φετινό θέμα του εορτασμού  των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χαιρετισμό  απεύθυναν ο πρέσβης  της Δημοκρατίας της Ινδίας στην Ελλάδα κ. Amrit Lugun, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος και  οι καλλιτέχνες  κ. Eleni Stoelinga, -Tsiapara και κ. Priyanka Gupta.

 Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 14 Οκτωβρίου 2022.

Επιμέλεια Έκθεσης: : Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας  και Ρούλα Λεβεντούρη  αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το κτήμα Μερκούρη, το οποίο ευχαριστούμε θερμά

γ) Ομιλία με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών: Η Σημασία της τεκμηρίωσης και της διατήρησης του φέροντος συστήματος» της κ. Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό παρακολούθησε την διάλεξη της κας Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών: Η Σημασία της τεκμηρίωσης και της διατήρησης του φέροντος συστήματος» το βράδυ της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας κ. Αθανασία Ράλλη, η οποία εν συντομία αναφέρθηκε στον συμβολισμό και τη σημασία του εορτασμού, ενώ στη συνέχεια ο Δρ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφ. Α. Ηλείας, καλωσόρισε το κοινό, στο οποίο παρουσίασε την κυρία Βιντζηλαίου.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι  κ. κ. Χαράλαμπος Σπηλιόπουλος (Εστιατόριο ΑΜΒΡΟΣΙΑ) και Γεώργιος  Λιαρομμάτης  (Οινοποιείο Κτήμα ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ), τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Επιμέλεια Εκδήλωσης: Δρ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφ. Α. Ηλείας και Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Post Author: admin