Διεθνές Εργαστήριο «Olympia and its Surroundings» 10-12 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία – Απολογισμός

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Darmstadt, τα Πανεπιστήμια του Freiburg, Johannes Gutenberg και Mainz, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών διοργάνωσε Διεθνές Εργαστήριο με θέμα «Olympia and its Surroundings» από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο του ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για την Ολυμπία και το ευρύτερο περιβάλλον της, που διεξήχθη από το 2015 έως το 2017, διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα νέων και παλαιών ανασκαφικών εργασιών, εν εξελίξει ερευνητικών προγραμμάτων ενώ έγιναν και ανακοινώσεις ειδικού ιστορικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετείχαν με ανακοινώσεις η Προϊσταμένη Ερωφίλη -Ίρις Κόλια, Δρ. Αρχαιολόγος «Πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στην Αγορά της Ήλιδας», η Ζαχαρούλα Λεβεντούρη Αρχαιολόγος ΜΑ, «Αρχαία Ολυμπία: θέση «Τρανή Λάκκα: Ανασκαφική διερεύνηση ενός νέου θαλαμωτού τάφου», ο Χρίστος Λιάγκουρας, Δρ. Αρχαιολόγος «Γεφυράκια Σαλμώνης: Μια νέα αρχαιολογική θέση και η ανασκόπηση της αρχαίας τοπογραφίας της περιοχής» και η Τώνια Μουρτζίνη, Αρχαιολόγος MA, «Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στο δυτικό νεκροταφείο της Αρχαίας Ήλιδας».

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές υπήρξαν οι ανακοινώσεις του ομότιμου καθηγητή Hans – Joachim Gehrke, o οποίος έκανε και τον απολογισμό του τριήμερου Εργαστηρίου, της καθηγήτριας Franziska Lang, που παρουσίασε τα αποτέλεσμα του διετούς ερευνητικού προγράμματος «Η Ολυμπία και το ευρύτερο περιβάλλον της», της Birgitta Eder, Διευθύντριας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, η οποία μίλησε για την εξέλιξη της ανασκαφικής έρευνας στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σαμικό καθώς και των Oliver Pilz υποδιευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Σοφίας Ζουμπάκη Κύριας Ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γεώργιου Παντελίδη, Julia Taita «Seeking a place in Olympia and its environs. The inscription NIO 4 and visitors’ accommodation in the sanctuary of Zeus», Azzura Scarci καθώς και της ομάδας των γεωλόγων -γεωαρχαιολόγων που παρουσίασε τα αποτελέσματα των φετινών γεωφυσικών και γεωαρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή νοτίως του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν επί τόπου τις περιοχές παρελθοντικών και νέων ερευνών με περιοδείες που έγιναν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10 και Τετάρτης 11 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των αρχαιολόγων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ.

Το τριήμερο Εργαστήριο έκλεισε με την ομόθυμη ευχή όλων των ομιλητών και συμμετεχόντων για τη συχνότερη διοργάνωση αντίστοιχων επιστημονικών συναντήσεων.