Έργα από την Ηλεία στην έκθεση “Παρίσι – Αθήνα. Η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)” του Μουσείου του Λούβρου

Τις πύλες της για το κοινό ετοιμάζεται να ανοίξει η έκθεσηΠαρίσι–Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας(1675-1919)”, στο Μουσείο του Λούβρου στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, θα φιλοξενηθεί στην “Αίθουσα του Ναπολέοντα” του μεγάλου μουσείου της Γαλλίας και οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των 356 έργων τέχνης, η έκθεση περιλαμβάνει και δυο έργα της περιόδου της φραγκοκρατίας από το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι της Ηλείας.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ιδίως ακολουθώντας το νήμα των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Θα εκτεθούν έργα από τις απαρχές της φραγκικής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο μετά τη Δ΄ Σταυροφορία, την περίοδο μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, την ίδρυση των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα κι από τις ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων στη Δήλο, στους Δελφούς και στην Ακρόπολη.

Όπως διαβάζουμε στην σχετική καταχώρηση στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, “….Η έκθεση σκοπεύει για πρώτη φορά να διασταυρώσει την ιστορία της αρχαιολογίας με την ιστορία της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους και των σύγχρονων τεχνών. Οι ανασκαφές της Δήλου, των Δελφών ή της Ακρόπολης είναι η αρχή της ανακάλυψης μιας “πολύχρωμης” Ελλάδας μακριά από τους κανόνες του νεοκλασικισμού. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι μεγάλες καθολικές εκθέσεις δείχνουν μια νέα σύγχρονη ελληνική τέχνη, σημαδεμένη από την αναγνώριση της βυζαντινής και ορθόδοξης ταυτότητας της Ελλάδας….».

Τα δυο έργα από το Κάστρο Χλεμούτσι τα οποία θα ενισχύσουν το αφήγημα της έκθεσης, βρίσκονται ήδη καθοδόν μαζί με 42 ακόμη αρχαιότητες από την Ελλάδα προς την Γαλλία με ειδική αποστολή.

Πρόκειται α) για το κλειδί νευρώσεως σταυροθολίου, με ανάγλυφο πρόσωπο άνδρα που σχηματίζεται από φύλλα και χρονολογείται περ.1225–36 και β) για την μαρμάρινη επιτάφια πλάκα της πριγκίπισσας Άννας Βιλλεαρδουίνης η οποία χρονολογείται το 1286

Post Author: admin