Έντυπο “Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας 2015 – 2017”


Κυκλοφόρησε πρόσφατα το έντυπο που επιμελήθηκε η Υπηρεσία μας με τίτλο “Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τα έτη 2015 – 2017”. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, στην καλαίσθητη αυτή έκδοση αποτυπώνεται με συνοπτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε όλους τους τομείς που αφορούν στην προστασία, προβολή και ανάδειξη των μνημείων της Ηλείας την τελευταία τριετία.

Το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, μία γεωγραφική ενότητα με πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων – δύο εξ αυτών μάλιστα συγκαταλέγονται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (Ολυμπία, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος) – και με έξι Μουσεία, είναι πολυσύνθετο και οι απαιτήσεις ιδιαίτερα αυξημένες.

Η τριετία 2015-2017 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και παραγωγική για την Εφ.Α. Ηλείας, καθώς για πρώτη φορά λειτούργησε ως φορέας προστασίας όλων διαχρονικά των αρχαιοτήτων μετά τη διοικητική μεταβολή στη σύνθεση και στις αρμοδιότητές των Εφορειών που επήλθε τον Οκτώβριο του 2014.

Ο κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε, δεδομένου ότι στο αντικείμενο της πρώην Ζ΄ ΕΠΚΑ προστέθηκαν τα πολυάριθμα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής της Ηλείας. Επισημαίνεται ότι το έργο αυτό επετεύχθη χάρη στην άοκνη εργασία, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου, του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας.

Πολύτιμος αρωγός στάθηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τις Διευθύνσεις τους, όπως και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ιδιαιτέρως δε η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου η οποία συνέδραμε την Εφορεία σε πολλές περιπτώσεις επί τεχνικών κυρίως ζητημάτων. Σε όλους τους ανωτέρω οφείλονται ευχαριστίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεσμικών οργάνων και φορέων της Ηλείας, μη εξαιρουμένης της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη που παρείχαν στην Υπηρεσία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατεβάσουν εδώ το έντυπο σε μορφή .pdf ή να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία ώστε, αναλόγως αποθεμάτων, να τους διατεθεί.

 

Κατεβάστε το έντυπο

Post Author: admin