Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023: Απολογισμός δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» έτους 2023, η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., υλοποίησε με επιτυχία τις παρακάτω δράσεις:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας, με θέμα «Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς…»

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, υλοποιήθηκε στις 25-26 Μαΐου 2023 και περιελάμβανε περίπατο και ξενάγηση στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στις υπώρειες του Κρονίου όρους και φιλοξενεί πλήθος δέντρων, θάμνων και φυτών που συνέθεταν από τους αρχαίους χρόνους την χλωρίδα της περιοχής. Στο τέλος της ξενάγησης οι ωφελούμενοι γεύτηκαν προϊόντα από τα τρία βασικά είδη καλλιέργειας που μαρτυρούνται από την αρχαιότητα και συνεχίζουν μέχρι τις ημέρες μας, της ελιάς, του αμπελιού και των δημητριακών, ενώ φύτεψαν αρωματικά φυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η δράση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της περιοχής και οικογενειών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους αρχαιολόγους Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας, Ρούλα Λεβεντούρη και Σταυρούλα Γιαννούλη. Η όλη προσπάθεια δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή των υπαλλήλων της Εφορείας Μαρίας Θωμοπούλου, Χρήστου Σπηλιόπουλου, Παναγιώτη Μήλιου και Αντωνίας Ζαχαροπούλου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, για την συνδρομή της στην υλοποίηση του προγράμματος.

Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας με τίτλο «Ο άγνωστος βυζαντινός οικισμός της Ολυμπίας»

Το Σάββατο 27.05.2023 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας με τίτλο «Ο άγνωστος βυζαντινός οικισμός της Ολυμπίας». Η δράση στόχευσε στην προσπάθεια γνωριμίας του κοινού με τον εν πολλοίς άγνωστο αλλά σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής χριστιανικό οικισμό που εγκαταστάθηκε και αναπτύχθηκε στο χώρο του αρχαίου ιερού της Ολυμπίας κατά την ύστερη αρχαιότητα και μετά την παύση των Αγώνων και της αρχαίας λατρείας. Με αφορμή τα σωζόμενα σήμερα κατάλοιπα της περιόδου επιχειρήθηκε, μέσω ουσιαστικά μιας διάλεξης in situ, η ανασύσταση της μορφής και η παρουσίαση της λειτουργίας και της σημασίας του πρώιμου βυζαντινού οικισμού της Ολυμπίας, με γνώμονα τη σκέψη ότι η ιστορία του τόπου του ολυμπιακού ιερού σε μια εποχή όπου ουσιαστικά συντελείται η μετάβαση από τον αρχαίο στον μεσαιωνικό κόσμο δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για την δράση συντάχθηκε και διανεμήθηκε 12σέλιδο σχετικό με το θέμα ενημερωτικό φυλλάδιο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυστυχώς αντίξοες καθώς της δράσης προηγήθηκε ισχυρή καταιγίδα, ενώ η βροχή συνεχίσθηκε έως και τις 19.00 μ.μ. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες η περιήγηση πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Εκπαιδευτική δράση με θέμα "Ανασκαφή ηγεμονικού θολωτού τάφου Βαρθολομιού"

Στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Τραγάνι και στον ηγεμονικό μυκηναϊκό τάφο Βαρθολομιού υλοποιήθηκε στις 25-26 Μαΐου 2023 εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Αρχικά, μέσω πεζοπορίας ενός χιλιομέτρου περίπου, επισκεφθήκαμε τον θολωτό τάφο. Έγινε παρουσίαση του μνημείου, των χαρακτηριστικών και της ανασκαφής του και δόθηκαν απαντήσεις στις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών (αναφορά στον μύθο του Τροφωνίου-Αγαμήδου). Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το αψιδωτό προϊστορικό κτήριο, ιερό της μητέρας Θεάς και λατρείας των προγόνων της Πρώιμης Νεολιθικής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν διάφορα σημεία της ανασκαφής του τύμβου, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν άγρια αυτοφυή είδη, μεταξύ των οποίων άγρια δημητριακά (σίκαλη, βρώμη, σιτάρι), ψυχανθή (π.χ. τα γένη Lupinus, Lathyrus κ.ά.), που ήταν από τα πρώτα που εξημερώθηκαν από τον νεολιθικό άνθρωπο και άλλα που αναφέρονται από τους αρχαίους φυσιοδίφες, όπως ο σταφυλίνος του Θεόφραστου που σήμερα ονομάζεται «αμπελιώνα».

Στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος καθοριστική υπήρξε η προετοιμασία που είχε προηγηθεί στην τάξη από τις τρεις, επίσης συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, καθηγήτριες, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εκφράσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρήστο Ματζάνα

Post Author: admin