Οι κάτωθι επιλεγμένες εικόνες μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από το πλούσιο αρχείο του πολιτιστικού αποθέματος που διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, αποσκοπούν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ευχαρίστηση των πολιτών – επισκεπτών του ιστοτόπου της Υπηρεσίας.
Η δημοσίευση – χρήση – περαιτέρω διάδοση των φωτογραφιών στη διαδικτυακή, διαρκώς εμπλουτιζόμενη φωτοθήκη και εν γένει στην ιστοσελίδα της Εφ. Α. Ηλείας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για μη εμπορική χρήση και πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τις εξής γνωστοποιήσεις των δικαιωμάτων και της προέλευσης των μνημείων στα αγγλικά και στη γλώσσα της έκδοσης:
«Τα δικαιώματα επί των απεικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.3028/2002)». «Το μνημείο {ονομασία μνημείου} υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας». «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) – πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων». Δημιουργός – Φωτογράφος: …
Απαγορεύεται κάθε επέμβαση, μεταβολή ή τροποποίηση απεικονίσεων μνημείων καθώς και η παρουσίαση με τρόπο που να αλλοιώνει το περιεχόμενο τους (σύνθεση, επικάλυψη κ.λπ.), χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια από το ΥΠΠΟΑ.
Αεροφωτογραφία του Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας (Νοε 2017) όπου διακρίνεται σχεδόν το σύνολο των μνημείων της Ίερής Άλτης Ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου του Πτολεμαίου Β’ μπροστά στην κύρια όψη της στοάς της ηχούς στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας Διάλογος ιωνικού και δωρικού ρυθμού, μεταξύ του Ηραίου και του Φιλιππείου στην Ιερή Άλτη Ολυμπίας Εναέρια λήψη από βόρεια του Ναού του Διός ο οποίος δεσπόζει στην καρδιά της Ιερής Άλτης της Ολυμπίας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Το Κράνος του Ιέρωνα, τυράννου των Συρακουσών και στο φόντο το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου Το περίλαμπρο και πανελληνίως σεβαστό ιερό του Διός στην Ολυμπία, διέθετε εκτός από τα κτήρια με λατρευτική χρήση, πολλά άλλα με κοσμική χρήση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων Το Άλσος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον Ναό της Ήρας όπου φυλασσόταν ο επονομαζόμενος «δίσκος του Ιφίτου», με τη συμφωνία της Ιερής Εκεχειρίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Η κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας με το γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός της Ολυμπίας Η μεγάλη προθήκη με την μακέτα της αναπαράστασης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας Οι κεντρικές μορφές της Κενταυρομαχίας από το δυτικό αέτωμα του Ναού του Διός της Ολυμπίας. Κυριαρχεί στο μέσον η φιγούρα του θεού Απόλλωνα, πλαισιωμένου από τους ήρωες Πειρίθου και Θησέα Ο Ερμής του Πραξιτέλους. Το περίφημο, περικαλλές γλυπτικό σύμπλεγμα Ερμή και Διονύσου, δημιούργημα της κλασσικής εποχής, είναι ο κύριος εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού κάλλους. Η Νίκη του Παιωνίου Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (ΜΙΟΑΑ) στην Αρχαία Ολυμπία. Γνωστό και ως ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ ή Παλαιό Μουσείο Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος καταλαμβάνει χώρο εννέα στρεμμάτων στις βόρειες υπώρειες του Κρονίου λόφου, πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος, συνιστά ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την αρχαιολογική σημασία της Ολυμπίας. Ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος Βασσών Φιγαλείας μετά την τοποθέτηση του αντισεισμικού ικριώματος Πρώτος κύκλος αναστηλωτικών εργασιών έτους 2019 στον Ναό Επικουρίου Απόλλωνα Άποψη του καλοδιατηρημένου Ναού του Απόλλωνος Επικουρίου στις Βάσσες Φιγαλείας, μνημείου Unesco. Χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Με χωμάτινο κοίλο και λίθινη σκηνή, το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας, ιδρυμένο στο ΒΑ όριο της αγοράς, είναι το καλύτερα σωζόμενο μνημείο της πόλης που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Άποψη της ευρύχωρης πλατείας και της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας. Κτισμένη σε θέση προνομιακή, στην αριστερή όχθη του ηλειακού Πηνειού, η αρχαία Ήλις υπήρξε
πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητος. Έργο που βασίστηκε σε σχέδια του καθ. Αναστασίου Μπίρη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας αποτελεί αρχιτεκτόνημα αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας. Άποψη της έκθεσης Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Άποψη της κύριας εισόδου με της Κτισμένο στην κορυφή δυο συνεχόμενων χαμηλών λοφίσκων, το «κάστρο της Κουκουβίτσας», αλλιώς γνωστό ως “κάστρο της Κορυφής” συνιστά την μοναδική αρχαία ακρόπολη που έχει διασωθεί στο βόρειο τμήμα της Ηλείας.
Στον σύγχρονο οικισμό της Σκαφιδιάς Ηλείας, σε θέση που γειτνιάζει με τον οικισμό, σώζονται επί της ακτής του Ιονίου τα λείψανα μεγάλου και πολυτελούς δημόσιου λουτρικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων. Η Γλαρέντζα ήταν το επίνειο της Ανδραβίδας, πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. και απέχει ελάχιστα από το επιβλητικό κάστρο Χλεμούτσι, με το οποίο έχει και οπτική επαφή. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, άλλοτε καθολικό της Μονής Φραγκαβίλλας χρονολογείται μετά τα μέσα του 11ου αι. και έχει υποστεί εκτεταμένες επεμβάσεις Μονή Ίσοβας Ο γοτθικός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ανδραβίδας στην καρδιά του εύφορου κάμπου της Ήλιδας στην βόρεια Ηλεία Η ναός της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη. Ανήκει στον τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με σταυρεπίστεγο τριμερή νάρθηκα.
Ο ναός δεν έχει υποστεί πολλές μετατροπές και επεμβάσεις, εκτός από την προσθήκη κλειστού εξωνάρθηκα, ο οποίος είχε αρχικά τη μορφή ανοικτής στοάς Το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγιάς Βλαχέρνας στον οικισμό της Κάτω Παναγιάς της Κυλλήνης Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιάς Μανωλάδας (Παλαιοπαναγιά) είναι κτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, ενώ φέρει λαξευτή τοιχοποιία στα δυτικά.