Η συμμετοχή της Εφ.Α. Ηλείας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021

Μαζί με την ευχάριστη είδηση για την επαναλειτουργία των μουσείων της χώρας την Παρασκευή, 14/05/2021 έπειτα από το πολύμηνο κλείσιμό τους λόγω της Πανδημίας του Covid 19, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή της, όπως κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 η οποία παγκοσμίως έχει θεσπιστεί να εορτάζεται την 18η Μαΐου.

Από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγεται κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποφασίστηκε η ημέρα να εορταστεί όπως και το 2020 με ψηφιακές εκδηλώσεις – δράσεις, με θέμα για φέτος : «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Στηρίζοντας τον θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σταθερά τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει και φέτος στον ψηφιακό εορτασμό εγκαινιάζοντας την 18η Μαΐου 2021 δυο ιστοσελίδες – διαδικτυακές πύλες, αφιερωμένες στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο η πρώτη (http://olympiabotanicalgarden.ilia-olympia.org/) και στην Αρχαία Ήλιδα, το Λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας η δεύτερη (https://elismuseum.online/). 

Κεντρική ωστόσο εκδήλωση μας είναι η διοργάνωση ζωντανής ξενάγησης (μέσω κινητού τηλεφώνου) στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας για την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θα μεταδοθεί στην πλατφόρμα webex.Η εκδήλωση (διάρκειας περίπου 50 λεπτών) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 ως εξής:
1. Σχολεία Β’/θμιας Εκπαίδευσης: 09.00 – 10.00 2. Σχολεία Α’/θμιας Εκπαίδευσης: 10.30 – 11.30

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να κάνουν κράτηση στην παρακάτω πλατφόρμα.

Όσοι εκπαιδευτικοί ολοκληρώσουν την εγγραφή της τάξης/ του σχολείου τους επιτυχώς, θα λάβουν email επιβεβαίωσης. Έπειτα πρέπει να μεριμνήσουν την 18η Μαΐου να κάνουν προβολή σε οθόνη σε αίθουσα του σχολείου, εφόσον τα μαθήματα πλέον γίνονται με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. 

  • Απαιτείται καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Έχει δε παρατηρηθεί ότι η ποιότητα της σύνδεσης στο webex και το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικά καλύτερο όταν εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή και χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή και όχι τον browser (Chrome, Firefox κλπ) . 
  • Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο ως 17 Μαΐου 2021 το μεσημέρι. 
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης – παροχής του προγράμματος και μετά την 18η Μαΐου με νέο ραντεβού που θα κλειστεί έπειτα από συνεννόηση.
  • Υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης – παροχής του προγράμματος για το ευρύ κοινό, την 18η Μαΐου 2021/ 12.00 – 13.00 εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον (>10 άτομα). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να στέλνουν email (βλ. επόμενη παρατήρηση).
  • Για τυχόν διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας (email: kantonopoulos@culture.gr Tηλ.: +302624022529, +302624023753 εσωτ. 222 )

Προσκαλούμε το κοινό να γιορτάσει μαζί μας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και να προσέλθει, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα κρατικά μουσεία της Ηλείας με ελεύθερη είσοδο. Κατ’ εξαίρεση, λόγω του εορτασμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι θα ανοίξουν τις πύλες τους, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας τους κάθε Τρίτη παραμένουν κλειστά για το κοινό.

Post Author: admin