Διαχρονικό σύμβολο φιλίας η Νίκη του Παιωνίου

-Αντίγραφο του αγάλματος κοσμεί την αδελφοποιημένη με την Αρχαία Ολυμπία πόλη της Ολίμπια Σάο Πάολο

Ένα επιβλητικό γλυπτό, αντίγραφο του περίφημου αγάλματος της Νίκης του Παιωνίου, κοσμεί από τις 22 Αυγούστου ένα κομβικό σημείο της πόλης Ολύμπια Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αδελφοποιημένης πόλης με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από το καλοκαίρι του 2019.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός γλυπτού αφιερωμένου στην αδελφοποίηση των δύο Δήμων τέθηκε από τον Δήμαρχο της Ολίμπια Σάο Πάολο, κ. Fernando Kunha, κατά τη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Αδελφοποιημένων Πόλεων το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος στην Αρχαία Ολυμπία, λίγο πριν την Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τον Μάρτιο του 2020. «Η κατασκευή αυτού του μνημείου αποτελεί έναν τρόπο μόνιμης σηματοδότησης της αδελφότητας στην ιστορία της πόλης μας και προώθησης της ανάπτυξης πολιτιστικών, τουριστικών και αθλητικών σχέσεων μεταξύ πόλεων, πολιτών και εθνών Ελλάδας και Βραζιλίας» ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο κ. Kunha.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο νέο οικισμό της Ολίμπια Σαο Πάολο, σε μια καλαίσθητη πλατεία που περιστοιχίζεται από ελαιόδεντρα, όπου έχει χτιστεί το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Βραζιλίας και αναμένεται να οικοδομηθούν περαιτέρω εκθεσιακό κέντρο, τουριστικές μονάδες, εμπορικά κέντρα και οικολογικό πάρκο. Στην τελετή αυτή προβλήθηκε μήνυμα του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το άγαλμα της Νίκης είναι ένα σύμβολο στον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου να προοδεύσει, να ξεπεράσει τα όριά του, να βελτιώσει τους στόχους και τις προοπτικές του. Είναι το σύμβολο της προόδου, της εξέλιξης, της πορείας του ανθρώπου προς το μέλλον. Αυτή την πρόοδο εύχομαι να την κατακτά συνεχώς η πόλη σας, να ανοίγει νέους ορίζοντες, να κερδίζει τους αγώνες της ζωής και να πετυχαίνει τους στόχους της».

Η Νίκη που ενώνει…

Στην τελετή παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας κ. Aloysio Nunes, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Σάο Πάολο, κ. Στέλιος Χουρμουζιάδης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Ο κ. Χουρμουζιάδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η θεά Νίκη στεφανώνει τους νικητές και σ’ ένα κόσμο όλο και πιο περίπλοκο, Ελλάδα και Βραζιλία, Ολύμπιοι νέοι και αρχαίοι, μπορούμε να βγούμε νικητές αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Ακολούθησαν πολιτιστικά δρώμενα που έκλεισαν την εκδήλωση.

Δίπλα από το γλυπτό, που είναι έργο του διακεκριμένου Βραζιλιάνου γλύπτη κ. Romildo Cardozo, τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα με τα ονόματα των συντελεστών υλοποίησης του έργου, μεταξύ των οποίων και του κ. Γεωργιόπουλου. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού και Διεθνών Θεμάτων κ. Χάρη Σπηλιόπουλου, ευχαρίστησε θερμά την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη Κόλλια και τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Αντωνόπουλο, για τη συνεργασία τους στη δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης του αγάλματος της Νίκης του Παιωνίου που εκπονήθηκε με έξοδα του Δήμου, βάσει της οποίας έγινε το μνημείο.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε το γλυπτό αποτελεί την «αιχμή» της τουριστικής κίνησης της Ολύμπια Σάο Πάολο, μιας ανερχόμενης τουριστικά περιοχής που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Post Author: admin