Διάλεξη με θέμα: “Ο Αλκαμένης και το Δυτικό Αέτωμα  του Ναού του Διός στην Ολυμπία. Προβλήματα Μορφολογικής και Υφολογικής Ταυτότητας στο Πρώιμο Κλασσικό.”

Οι κεντρικές μορφές της Κενταυρομαχίας από το δυτικό αέτωμα του Ναού του Διός της Ολυμπίας. Κυριαρχεί στο μέσον η φιγούρα του θεού Απόλλωνα, πλαισιωμένου από τους ήρωες Πειρίθου και Θησέα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών διοργανώνουν δεύτερη εκδήλωση για τα Γλυπτά του Ναού του Διός στην Ολυμπία που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Εφορείας (ΣΠΑΠ), στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Απόστολος Πιερρής θα αναπτύξει το θέμα:  «Ο Αλκαμένης και το Δυτικό Αέτωμα  του Ναού του Διός στην Ολυμπία. Προβλήματα Μορφολογικής και Υφολογικής Ταυτότητας στο Πρώιμο Κλασσικό»

Ο Παυσανίας αναφέρει ως δημιουργό του δυτικού αετώματος του ναού του Διός τον Αλκαμένη, έναν καλλιτέχνη που η αρχαία κριτική θεωρεί ισάξιο του Φειδία ή δεύτερο μόνο ως προς εκείνον, ο οποίος και αυτός εργάστηκε εν συνεχεία στην Ολυμπία δημιουργώντας το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός για τον ναό του.

Ο κ. Πιερρής, στη δεύτερη αυτή διάλεξη για τον γλυπτικό διάκοσμο του ναού του Διός θα επικεντρώσει την έρευνα του στο Δυτικό αέτωμα του ναού και στον γλύπτη Αλκαμένη. Στόχος θα είναι να τεθεί σε νέα βάση το ζήτημα που απασχολεί την έρευνα από την στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα γλυπτά της Ολυμπίας, και να δοθούν συνολικά πειστικές λύσεις σε αυτό. Θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει τον επαναπροσανατολισμό,   συγκρίνοντας και ερμηνεύοντας χαρακτηριστικά των γλυπτών του δυτικού αετώματος με αναγνωρίσιμα έργα του γλύπτη, ενώ παράλληλα θα επιχειρηματολογήσει για τις προτεινόμενες λύσεις μέσα από την συνδυασμένη έρευνα των διαθέσιμων αρχαιολογικών, ιστορικών και φιλολογικών δεδομένων.

Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.     

Post Author: admin