Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις και οι αναμνήσεις που αποκόμισαν όλοι οι συμμετέχοντες και οι συντελεστές των εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, οι οποίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα: «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης» από τις 15/05 έως και 17/05 στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας και είχαν έκδηλο τον παιχνιώδη και βιωματικό χαρακτήρα τους .
Στα μουσεία της Ολυμπίας και του Πύργου οι δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν υπό την επιστημονική ευθύνη και φροντίδα των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και την γενική εποπτεία της Προϊσταμένης Δρος Ερωφίλης -‘Ιριδος Κόλλια, ενώ η δράση στο μουσείο της Ήλιδας είχε τη σφραγίδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας και συγκεκριμένα της Διευθύντριας κας Ζωής Βουρλούμη και των εκπαιδευτικών κου Δημήτρη Παναγιωτάρα και κας Αναστασίας Φλεβοτόμου, με την αρωγή της Εφ.Α. Ηλείας .
Ανατρέξτε για λεπτομέρεις και φωτογραφικό υλικό της κάθε δράσης στις σχετικές ενότητες στο κάτω μέρος της σελίδας.
Για την ομολογουμένως επιτυχή υλοποίηση όλων των δράσεων, εργάστηκαν με ζήλο αρκετοί άνθρωποι και πολλοί ακόμη συνέδραμαν και υποστήριξαν τις εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στην Ηλεία.
Για αυτό ευχαριστούμε θερμά:
– Τους Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, οι οποίοι ήταν και οι πρωταγωνιστές!
-Τους Διευθυντές και τους δασκάλους τους,
-Το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Δ. Ελλάδος με έδρα τον Πύργο και ειδικά την διδάσκουσα Δρ. Μαρία Βίγλη και τους φοιτητές της για συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή τους στην υλοποίηση του προγράμματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.
-Την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ευγενία Ηλιοπούλου για την παρουσία και τη στήριξή της.
-Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, (Αποστολοπούλου Φωτεινή, Βούζα Λουκία, Δρέ Γεώργιο Κομπορόζο Γεώργιο, Κοτσαύτη Ιωάννα, Μαρκοπούλου Ιωάννα, Μαστορόπουλο Δημήτριο, Ματσούκα Θεώνη, Μπρή Φωτεινή και Φωτοπούλου Νικολέτα) που με ενθουσιασμό και μεράκι κατασκεύασε τα όμορφα παιχνίδια για να παίξετε μαζί μας.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τις Εταιρείες ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΡΑΜΟΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ και ΦΑΡΜΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ – ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ ΣΟΦΙΑΝΟΣ Δ ΟΕ, η συνδρομή των οποίων υπήρξε σημαντική για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Ελάτε να σας ξεναγήσουμε» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας με την επιμέλεια της Διευθύντριας κας Ζωής Βουρλούμη και του εκπαιδευτικού κου Δημήτρη Παναγιωτάρα, και την αρωγή της κας Παναγιώτας Παναγοδήμου και του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου εκ μέρους της Εφ. Α. Ηλείας. μαθητές με αρχαιοελληνική περιβολή ξενάγησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας τους συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς στα ελληνικά και αγγλικά.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου ο αρχαιολόγος κ. Χρ. Λιάγκουρας σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο: «Μια μέρα στην «Αγορά» με έναν αρχαίο τεχνίτη, έναν Φράγκο Ιππότη και έναν Οθωμανό έμπορο».
Το μέλλον της παράδοσης δεν μπορεί παρά να προάγει μέσα από τον πολιτισμό την συνύπαρξη και τη διαφορετικότητα χωρίς να παραγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού και ανθρώπου.
Μέσα από ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο συνδυασμένο με το παιχνίδι «Βρες τη λέξη», οι μικροί μαθητές ανακάλυψαν πληροφορίες για την ιστορία, τη ζωή και τις συνήθειες των τριών αυτών πολιτισμών που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην περιοχή της Ηλείας και στο τέλος συμμετείχαν στο παιχνίδι «Βρες τη λέξη» με αναφορές στα χαρακτηριστικά των τριών αυτών πολιτιστικών ομάδων.
Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας η αρχαιολόγος κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο: «Ώρα για παιχνίδι: Ελάτε να ανακαλύψουμε τα παιχνίδια του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος».
Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μπορούν να ανακαλύψουν τον κόσμο, την ιστορία και τη παράδοση. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις επιμέρους δράσεις, «Γνωρίζουμε τα αρχαία παιχνίδια», «Τα παιδεία παίζει» και «Ελάτε να παίξουμε».
Για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευάστηκαν από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων αντίστοιχα παιχνίδια με αυτά της αρχαιότητας, τα οποία ενθουσίασαν τα παιδιά, αφού έγιναν συνταξιδιώτες στο διηνεκές του χρόνου με τους αρχαίους φίλους τους.