Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα» με την υλοποίηση δύο δράσεων:
Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά με θέμα Γνωρίζοντας την Ήλιδα μέσα από την κεραμική παραγωγή της.
Το πρόγραμμα εστίασε στην σημασία της κεραμικής παραγωγής της αρχαίας πόλης της Ήλιδας πρωτεύουσας του ηλειακού κράτους και διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των χιλίων χρόνων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο μουσείο με παρουσίαση του πλήθους των κεραμικών εκθεμάτων και βιωματική δράση κατά την οποία τα παιδιά, αφού έλαβαν πληροφορίες για το επάγγελμα του κεραμέα, κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλο ως αρχαίοι κεραμείς των τοπικών εργαστηρίων της πόλης να κατασκευάσουν αλλά και να εμπορευτούν τα έργα τους στις παραμονές μιας Ολυμπιάδας.
Τα παιδιά συμμετείχαν με προθυμία και δημιουργικότητα συμβάλλοντας σε μια ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη συνολικά δράση, η σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους Τώνια Μουρτζίνη και Χαρά Παπαχριστοπούλου και την αρχιτέκτονα-μηχανικό Παρθενόπη Χρυσανθοπούλου.
Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 (εξ αναβολής) υλοποιήθηκε στο Κάστρο Χλεμούτσι η εκπαιδευτική δράση για μαθητές 9-11 ετών με θέμα Οι μύθοι και θρύλοι του κάστρου Χλεμούτσι μέσα από τη δημιουργική γραφή και τη δραματοποίησή τους.
Το πρόγραμμα περιέλαβε περιήγηση στον χώρο και το μουσείο του κάστρου Χλεμούτσι, όπου με αφορμή τον συνυφασμένο με το μεσαιωνικό φρούριο μύθο του Ανήλιαγου και της Ανήλιαστης επιχειρήθηκε η δημιουργική γραφή και η δραματοποίησή του από τους μαθητές της Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Λεχαινών που συμμετείχαν στη δράση.
Τα παιδιά έλαβαν μέρος με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα βιώνοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.
Η δράση σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους Αθανασία Ράλλη και Χαρά Παπαχριστοπούλου με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού Αργυρώς Μαντά.