ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ

Η απονομή του βαρύτιμου Ολυμπιακού Βραβείου συνιστά την απτή απόδειξη της αναγνώρισης της εξαιρετικής συνεισφοράς του Κίπ Κέινο στον Ολυμπισμό.

Στις 5 Αυγούστου 2016, κατά τη διάρκεια της φαντασμαγορικής Τελετής Έναρξης των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας, ενώπιων χιλιάδων θεατών στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο και εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλη τη υφήλιο, απονεμήθηκε το πρώτο Ολυμπιακό Βραβείο στον Κενυάτη αθλητή Κίπ Κέινο (Kip Keino), δυο φορές χρυσό ολυμπιονίκη των μέσων και μεγάλων αποστάσεων, (στα 1500μ στο Μεξικό το 1968 και στα 3000μ στο Μόναχο το 1972) τέως Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κένυας και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Για το Ολυμπιακό Βραβείο χρησιμοποιήθηκε ακριβές αντίγραφο ενεπίγραφου  τμήματος (αρ.κατ. 857) από λακωνικό ή αρκαδικό γκριζο-γάλαζο φλεβωτό μάρμαρο προερχόμενο από το πάνω μέρος βάσης αγάλματος ή άλλου αφιερωματικού έργου. Βρέθηκε  στις ανασκαφές της Ιερής Άλτης της Ολυμπίας το έτος 1880.  

Ολυμπιακο κινημα - αρχαια ολυμπια- ολυμπισμοσ

Ολυμπιακή Ατζέντα 2020

Η δημιουργία του Ολυμπιακού Βραβείου αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020, του στρατηγικού χάρτη για την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος στο μέλλον και θα απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που προωθούν τις ιδέες και τις αξίες του Ολυμπισμού

Έπειτα από την μεσολάβηση της Γραμματείας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ήρθε σε επίσημη συμφωνία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού η οποία προέβλεπε ότι η βάση του Ολυμπιακού Βραβείου θα είναι ακριβές αντίγραφο (εκμαγείο) που θα παραχθεί από κάποιο αρχαίο έργο από την αρχαία Ολυμπία. 

 

Με την αφορμή αυτή ο Πρόεδρός της ΔΟΕ κος Τόμας Μπάχ (Thomas Bach) δήλωσε ότι με το Ολυμπιακό Βραβείο επιτυγχάνεται η επανασύνδεση με τα αρχαία Ολυμπιακά Ιδεώδη και τόνισε ότι «Με επίκεντρο την ανάπτυξη μέσω της ειρήνης και του αθλητισμού, το Ολυμπιακό Βραβείο θα συνδέσει τους σύγχρονους Αγώνες με το πνεύμα των Αρχαίων Αγώνων,  σύμφωνα με το όραμα του βαρόνου Pierre de Coubertin, ιδρυτή και αναβιωτή  των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».

Το αρχαίο έργο επέλεξε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια. Πρόκειται για ένα ενεπίγραφο τμήμα από λακωνικό ή αρκαδικό γκριζο-γάλαζο φλεβωτό μάρμαρο[1],  (αρ. κατ. 857) προερχόμενο από το πάνω μέρος βάσης αγάλματος ή άλλου αφιερωματικού έργου. 


[1] Archäologische Zeitung, 1880, S.168. 377

Σώζει το κάτωθι σπάραγμα επιγραφής

 

….(Κ)ΑΙ ΝΕΜΕΑΣ

… Α ΜΕΣΣΗΝΙΟ(Ν)

…ΔΙΙ ΟΛΥΜΠΙΩ(Ι).

Βρέθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών βόρεια του Λεωνιδαίου της Ολυμπίας τον μήνα Απρίλιο του έτους 1880. Το σπάραγμα αυτό συγκολλείται με άλλο, επίσης ενεπίγραφο τμήμα βάσης (αρ. κατ. 404) που είχε βρεθεί δυο χρόνια νωρίτερα και σύμφωνα με τους μελετητές, η επιγραφή χρονολογείται στα Ρωμαϊκά χρόνια, στο β’ μισό του 2ου αι. π.Χ. 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. Τόμας Μπάχ να παραλαμβάνει συμβολικά εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας το πρωτότυπο ενεπίγραφο τμήμα από τα χέρια της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρος Ερωφίλης – Ίριδας Κόλλια, η οποία και επέλεξε το αρχαίο έργο για το συγκεκριμένο σκοπό. Προέλευση: @ International Olympic Committee  www.olympic.org

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ- ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ

«Με επίκεντρο την ανάπτυξη μέσω της ειρήνης και του αθλητισμού, το Ολυμπιακό Βραβείο θα συνδέσει τους σύγχρονους Αγώνες με το πνεύμα των Αρχαίων Αγώνων, σύμφωνα με το όραμα του βαρόνου Pierre de Coubertin, ιδρυτή και αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Τόμας Μπάχ
Translate »
Μετάβαση στο περιεχόμενο