Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Οι εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το θέμα των φετινών παραστάσεων στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φορείς

Με ενδιαφέρουσες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, μουσικού θεάτρου, εικαστικές δράσεις αλλά και περφόρμανς για παιδιά και εφήβους σε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι το Βόρειο Αιγαίο και από την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Ιονίου εξελίσσεται ήδη από τον Ιούλιο ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που διοργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Θέμα των φετινών παραστάσεων τις οποίες το κοινό παρακολουθεί πληρώνοντας μόνον το εισιτήριο εισόδου που προβλέπεται για τον χώρο και συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φορείς, είναι η Μικρασιατική Καταστροφή .

Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Ολυμπίας, αρμοδιότητας Εφ. Α. Ηλείας συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς, και πρόκειται το διάστημα 8 έως 11 Αυγούστου 2022 να φιλοξενήσουν τις κάτωθι εκδηλώσεις:


«Θα γίνει Ανταλλαγή»
8 & 9 Αυγούστου • Ολυμπία, Αρχαίο Γυμνάσιο | Ώρα έναρξης: 21:15| Διάρκεια: 75′

Αναδυόμενες από τον ζόφο της ιστορίας, λάμνοντας στον χρόνο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής συναντιούνται εδώ και τώρα. Ολυμπία! Καλοκαίρι του 2022!

Διαλογικά «επεισόδια» δραματοποιούν τη φρίκη του πολέμου, την Ανταλλαγή των πληθυσμών, την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας. Μονόλογοι διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία. Οι περφόρμερ, ανώνυμα μέλη όλοι τους ενός τραγικού χορού, που θα ενώσουν τις φωνές τους στα εμβόλιμα τραγούδια, τους κομμούς και τις μονωδίες, αναδεικνύουν τη θεατρικότητα της «μαρτυρικής» αφήγησης προκαλώντας τη συγκινησιακή διέγερση του θεατή που αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

Η προσφυγική αφήγηση αποδομείται και ενσωματώνεται σε ένα ιστορικό δράμα δωματίου που άλλοτε μοιάζει με αρχαία τραγωδία και άλλοτε με μουσικό Ρέκβιεμ.

Συντελεστές

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Μουσική σύνθεση: Νίκη Καραγεώργου, Μαρία Κουρμούλη
Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Νταβρής

Ηθοποιοί, περφόρμερ: Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Ευανθία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη
Τραγούδι: Μαρία Κουρμούλη, Ειρήνη Καραγιάννη

ΑΜΚΕ: The Greyblue Gap και ΜεταΘέατρο


Αποτύπωμα

10 & 11 Αυγούστου | Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας | Ώρα έναρξης: 21:00 | Διάρκεια: 60′

Το Αποτύπωμα διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο;

Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας. Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι.

Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του. Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός.

Συντελεστές

Χορογραφία: Χριστίνα (Αριάνθη) Μερτζάνη

Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Δαμιανίδου

Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ

Δραματουργός: Τάσος Ράτζος

Ερμηνεύουν: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Γιαν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)Αλέξανδρος ΚεϊβάναηΑντωνία Πιτουλίδου, Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη, Δημήτρης Λαγός

Post Author: admin