ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ 2018 – 2021. Νέα έκδοση – λεύκωμα.

Επί του πιεστηρίου βρίσκεται η νέα έκδοση – λεύκωμα «ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ 2018 – 2021» στην οποία αποτυπώνονται οι πολυσχιδείς δράσεις της Υπηρεσίας για την έρευνα, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιφέρειας ευθύνης της, όπου βρίσκονται και δυο μνημεία UNESCO (Ολυμπία – Ναός Επικούριου Απόλλωνα) καθώς και το συναφές διοικητικό έργο.

Μέσα στις 50 σελίδες του καλαίσθητου εντύπου που περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έχουν συμπυκνωθεί και αποτυπωθεί οι κύριες πτυχές του έργου της Εφορείας για την τριετία 2018 – 2021, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας του προσωπικού της που υπηρετεί ως επί το πλείστον στην έδρα της Υπηρεσίας στην Ολυμπία αλλά και σε θέσεις ανά τον Νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στο Κάστρο Χελμούτσι, στην Αρχαία Ήλιδα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και στον Ναό Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγαλείας.

Στον πρόλογο της έκδοσης, η Δρ Ερωφίλη Ίριδα Κόλια, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, σχολιάζει σχετικά: «Tα δύο τελευταία χρόνια η υφήλιος γνώρισε πρωτόγνωρες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, κάτι που αναπόφευκτα είχε επιπτώσεις και στο έργο της ΕΦΑ Ηλείας. Πολλές προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, οι ανασκαφικές έρευνές μας περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες, οι περισσότερες συνεργασίες μας με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων αναβλήθηκαν, ενώ οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία μας παρέμειναν κλειστά για το κοινό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, αλλά και την υποστελέχωση της Υπηρεσίας μας, υλοποιήθηκαν αξιόλογες δράσεις και παρήχθη σημαντικό έργο».

Η κα Κόλια δεν παραλείπει να ευχαριστήσει για την υποστήριξη του έργου της Εφορείας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, τις Γενικές Διευθύνσεις με τις επιμέρους Διευθύνσεις τους, την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Μαζί με τη Προϊσταμένη η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης, τα κείμενα υπογράφουν οι αρχαιολόγοι (αλφαβητικά) Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, Χρήστος Λιάγκουρας, Χρήστος Ματζάνας, (Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), Αντωνία Μουρτζίνη, Αθανασία Ράλλη (Αναπλ. Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας και Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων) και ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών). Την διοικητική – διαχειριστική υποστήριξη της έκδοσης είχε ο Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Η έκδοση αναρτάται σε ηλεκτρονική μορφή (ως προάγγελος της έντυπης) στην ιστοσελίδα της Εφ. Α. Ηλείας www.ilia-olympia.org και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να ενημερωθεί και εφόσον το επιθυμεί να την διαδώσει – κοινοποιήσει περαιτέρω.

Post Author: admin