«Στιγμή και Αιωνιότητα»: έργο από το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι στη σημαντική αρχαιολογική έκθεση στη Ρώμη

Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση «Στιγμή και Αιωνιότητα» με αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, τους Ετρούσκους, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση, αλλά ακόμα και την εποχή μας.


Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού και να φωτίσει τη σύνδεση του αρχαίου με το σύγχρονο κόσμο.

Έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας εστάλη στην Ιταλία για να παρουσιαστεί στην έκθεση το ανθρωπόμορφο κλειδί νευρώσεως σταυροθολίου (ΗΛ585) από το Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι.

Κλειδί νευρώσεως σταυροθολίου, με ανάγλυφο πρόσωπο άνδρα που σχηματίζεται από φύλλα. Χρονολογείται περ.1225–36. Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι, Ηλεία


Αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας Ιταλών και Ελλήνων αρχαιολόγων, η έκθεση φιλοξενείται σε έναν μνημειακό χώρο στις Θέρμες του Διοκλητιανού, δίπλα στο Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo) της Ρώμης.


Ανάμεσα στα εκθέματα που θα θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση συγκαταλέγονται η αρχαϊκή κόρη της Θήρας, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Σαντορίνη, ύψους 2,3 μέτρων, η επίσης αρχαϊκή Γοργώ της Πάρου, εκπληκτικά γλυπτά από την Πομπηία, το χάλκινο άγαλμα του Ρήτορα από την Φλωρεντία αλλά και ο Κούρος της Φλωρεντίας.

Post Author: admin