Σε έκθεση στο Μουσείο Γκετύ αρχαίο έργο της Ολυμπίας.

Μέσω του πολύτιμου αποθέματός της, η Ολυμπία συμμετέχει σε μια ακόμη μεγάλη διεθνή αρχαιολογική έκθεση η οποία θα παρουσιασθεί από το Μουσείο Γκετύ (THE GETTY VILLA) στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το διάστημα 6 Απριλίου – 8 Αυγούστου 2022.

Η έκθεση έχει τίτλο “Περσία: Αρχαίο Ιράν και Κλασικός Κόσμος” (Persia: Ancient Iran and the Classical World) και διερευνά τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ του αρχαίου Ιράν, ιστορικά γνωστού ως Περσία, κυρίαρχου έθνους της δυτικής Ασίας και των αντιπάλων του δυνάμεων, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Χάλκινο ενεπίγραφο περσικό κράνος (αρ. ευρ. Β5100)

Τα έργα που συμμετέχουν περιλαμβάνουν βασιλικά γλυπτά, εντυπωσιακά αντικείμενα πολυτελείας, θρησκευτικές εικόνες και ιστορικά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από μεγάλα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Έπειτα από θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ο δανεισμός στην ως άνω έκθεση και πλέον μεταφέρεται στις Η.Π.Α. με ειδική αποστολή, το χάλκινο ενεπίγραφο περσικό κράνος (αρ. ευρ. Β5100) εύρημα της αρχαιολογικής έρευνας της Ιερής Άλτης, έργο το οποίο στην αρχαιότητα είχαν προσφέρει ως ανάθημα στο Ιερό του Διός της Ολυμπίας οι Αθηναίοι, αφού το πήραν λάφυρο μετά από νικηφόρα μάχη εναντίον των Μηδών, όπως αναφέρει και η σχετική επιγραφή που φέρει πάνω του “ΔΙΙ ΑΘΕΝΑΙΟΙ ΜΕΔΟΝ ΛΑΒΟΝΤΕΣ”.

Το κράνος συνοδεύουν η Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη Ίριδα Κόλλια και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης κ. Παναγιώτης Καλπάκος, οι οποίοι επιβλέπουν την τήρηση των όρων δανεισμού κατά τη διαδικασία της μεταφοράς του μέχρι και την ασφαλή εγκατάστασή του στην προθήκη του Μουσείου Γκετύ.

Post Author: admin