Επικό εύρημα: στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018 παγκοσμίως η πήλινη πλάκα με στίχους του Ομήρου από την Αρχαία Ολυμπία

Το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Archaeology, χαρακτηρίζοντάς την ως “επικό εύρημα” (epic find) κατέταξε την πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2018. 

H πήλινη πλάκα βρέθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα απο τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας και η ανακοίνωση εντοπισμού της τον περασμένο Ιούλιο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Λεπτομέρεια της πήλινης ενεπίγραφης πλάκας από την Ολυμπία με απόσπασμα της Οδύσσειας.

Είχε βρεθεί κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής-γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τριών γερμανικών πανεπιστημίων.

Το εξώφυλλο του Περιοδικού “Archaeology”

 

Άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με το Archaeology, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό «άθικτο» ναυάγιο πλοίου, καθώς και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες που είδαν το φως στην Πομπηία το 2018, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, που διεξάγονται σε περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της.

Post Author: admin