Επίσκεψη των μελών της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως στην Ηλεία

Μια ξεχωριστή ομάδα εκδρομέων επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες την Ολυμπία. Πρόκειται για την Ένωση Φίλων Ακροπόλεως, μη κερδοσκοπικό Σωματείο το οποίο ως κύριο στόχο έχει την ηθική και υλική συμπαράσταση των προσπαθειών που γίνονται για τη μελέτη, την προστασία, τη συντήρηση και  την αναστήλωση της Aκροπόλεως των Aθηνών και των αρχαιολογικών χώρων που την περιβάλλουν, ως μοναδικών δειγμάτων πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας, καθώς και την προβολή των μνημείων αυτών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος εν γένει.

Τους στόχους αυτούς τους επιτυγχάνει με διάφορες τακτικές δραστηριότητες καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, όπως είναι η διοργάνωση διαλέξεων σχετικά με την Ακρόπολη, εκδρομών και αρχαιολογικών περιπάτων, σε αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία, πάντα με ξενάγηση από τους κατά περίπτωση αρμόδιους και εξειδικευμένους επιστήμονες. H E.Φ.A.  συνεργάζεται  με την  Eφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών  (ΕΦ.Α.Α.), με την Υπηρεσία Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως (Υ.Σ.M.A.) και με το Μουσείο Ακρόπολης.

Εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κας Ερωφίλης – Ίριδας Κόλλια υποδέχθηκαν το διήμερο 18 & 19 Απριλίου 2019 τα μέλη της Ένωσης και ανέλαβαν την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της Ολυμπίας και του Πύργου οι αρχαιολόγοι κος Χρ. Λιάγκουρας και κ. Κων. Αντωνόπουλος. Ανάμεσα στα μέλη της Ε.Φ.Α. συγκαταλέγονταν ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με μακρά πορεία στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως οι  αρχαιολόγοι – καθηγήτριες Πανεπιστημίου κυρίες Φανή Μαλούχου Tufano και Ισμήνη Τριάντη.  

Μάλιστα, η κα Τριάντη πριν τη θητεία της ως  Έφορος Ακροπόλεως είχε στο παρελθόν διατελέσει Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων και Προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Κατά την περιήγηση δεν έχασε την ευκαιρία να ανατρέξει στις παλαιότερες εποχές και να διηγηθεί ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της θητείας της στην Ολυμπία. 

Post Author: admin