Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών 2019 στην Ηλεία

Η πεδιάδα στην Αρχαία Ολυμπία. DODWELL, Edward. Views in Greece, from Drawings by Edward Dodwell Esq. F.S.A &c., Λονδίνο, Rodwell and Martin, 1819.

H  Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών εορτάζεται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την 18 Απριλίου ημέρα Πέμπτη, με εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο για το κοινό για όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις.
 

Το θέμα εορτασμού για το έτος 2019 είναι Το Αγροτικό Τοπίο (Rural Landscape).  Σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ICOMOS το 2017, τα αγροτικά τοπία ορίζονται ως «χερσαίες και υδάτινες περιοχές, προϊόν της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-φύσης, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και άλλων ανανεώσιμων φυσικών πόρων, μέσω της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, της δασοκομίας, της Θήρας και της εξόρυξης άλλων πόρων, όπως το αλάτι».

Δεδομένου ότι βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με σχετική ανακοίνωση του  αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών στα παιδιά και στον δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά.  Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 09.00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θα υποδεχθεί μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία όπου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Η Ολυμπία και το Τοπίο της“. 

Με αφορμή και το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της πυρκαγιάς στο εμβληματικό μνημείο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων θα προκληθεί διάλογος  ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου  και τους αρχαιολόγους της Εφ. Α. Ηλείας για την σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και για τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την  προστασία και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

 

Post Author: admin