Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μυκήνες: Ο μυθικός Κόσμος του Αγαμέμνονα» στην Καρλσρούη της Γερμανίας με συμμετοχή σημαντικών αρχαίων έργων της Ηλείας

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, στην Καρλσρούη της Γερμανίας, παρουσία της Γραμματέως του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Petra Olschowski και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος δρ. Μαρίας Βλαζάκη, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μυκήνες: Ο μυθικός Κόσμος του Αγαμέμνονα», η οποία συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κρατικό Μουσείο της Βάδης.

Η έκθεση, η οποία απλώνεται σε περίπου 1000τμ, περιλαμβάνει πάνω από 400 απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας αρχαιότητες, προερχόμενες από δώδεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων (Χανίων, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος, Αργολίδας, Αθηνών, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Πιερίας) συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας μας καθώς και από δύο Δημόσια Μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι (Δ1598) από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Μάγειρα Ολυμπίας .Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Τα εκθέματα είναι ευρήματα συστηματικών ανασκαφών ανά την Ελληνική επικράτεια οι οποίες διενεργήθηκαν από τον 19ο αιώνα (Ταφικός Κύκλος Α Μυκηνών) έως και τις μέρες μας (η έρευνα του αποκαλούμενου λακκοειδή τάφου του «Γρύπα – Πολεμιστή», μόλις το 2015), ενώ επιδιώχθηκε η παρουσία συνόλων και όχι μεμονωμένων αντικειμένων. Οι αρχαιότητες επιχειρούν να φωτίσουν την καθημερινή ζωή των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων, την ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών.

Για την καλύτερη κατανόηση της έκθεσης έχει «επιστρατευθεί» άφθονο εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα, έχει πραγματοποιηθεί αναπαράσταση με τη χρήση παλαιού γύψινου αντιγράφου της Πύλης των Λεόντων στις Μυκήνες από το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, καθώς και αναπαράσταση σε  φυσικό μέγεθος, της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου, ενώ έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Oδοντόφρακτο κράνος από τo μυκηναϊκό νεκροταφείο του Κλαδέου (Δ126). Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Από την Ηλεία συμμετέχουν στην έκθεση πολλά αξιόλογα αρχαία έργα προερχόμενα κατά το πλείστον από τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, ευρήματα των ανασκαφών σημαντικών μυκηναϊκών θέσεων και νεκροταφείων ανά την επικράτεια του νομού ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το οδοντόφρακτο κράνος από την νεκρόπολη του Κλαδέου (Δ126), το χρυσό περιδέραιο από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας (Δ966) το χρυσό  σφραγιστικό δακτυλίδι (1598) και ο μεγάλος κρατήρας με παράσταση αρμάτων (Π13850) από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Μάγειρα Ολυμπίας κ.α.

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα έγκριτων αρχαιολόγων, λήμματα γραμμένα από τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πλούσια εικονογράφηση θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο αναφοράς για τη μυκηναϊκή αρχαιολογία στον γερμανόφωνο κόσμο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση πραγματοποιείται υλοποιώντας τα υπογραφέντα το 2014 και 2016 κείμενα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου της Βάδης και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού το Μουσείο επέστρεψε στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικές κυκλαδικές αρχαιότητες, διαφοροποίησε την πολιτική του, υιοθέτησε τις βασικές αρχές δεοντολογίας του ICOM (2014) και παρουσίασε το 2017, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έκθεση με θέμα την Arte Nouvaeu στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συμπόσιο με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 2.6.2019.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Post Author: admin