Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022. Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων».

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, έχουν τεθεί φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 οργανώνοντας τις ακόλουθες δράσεις :

· Διαδικτυακή / διαδραστική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» (16-20/5/2022). Η δράση θα υλοποιηθεί τη Τετάρτη 18/05 από τις 8.30 έως 9.00 σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) και τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ. Απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων από όλη την Ελλάδα που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα μεταδοθεί ζωντανά και από το κανάλι της ΕΘΝΟΑ στο youtube.

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 20 Μαΐου 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου από τις 8:30 έως 13:00. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις τάξεις Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού. Η ανωτέρω δράση θα περιλαμβάνει μια σύντομη γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας των Ρωμαϊκών λουτρών και στη συνέχεια στο «Εργαστηράκι Συντήρησης» τα παιδιά με τη βοήθεια συντηρητή της Εφορείας μας (ήδη έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις).

· Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ – Διάπλασις την Τετάρτη 18/5

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19 για την είσοδο στα μουσείο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες στις ως άνω δράσεις.

Post Author: admin