Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με θέμα: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εκπροσωπήθηκε και συνέδραμε στις εργασίες του  Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με θέμα: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία» που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το Συνέδριο διήρκησε το διάστημα 2 – 4 Νοεμβρίου 2018 και φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων του Δήμου Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Στο σημαντικό αυτό Συνέδριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Ι. Νήσου της Πάτμου καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των Ελληνικών Ταξιδιωτικών Οργανισμών.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο αρχαιολόγος κος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές προς το Συνέδριο της Προϊσταμένης της Εφ.Α. Ηλείας, Δρος Ερωφίλης Κόλλια, ανέπτυξε το  θέμα: Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ που του είχε ανατεθεί από την Οργανωτική Επιτροπή. Την επομένη ημέρα, ως συνέχεια τρόπον τινά της ανωτέρω εισηγήσεως, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συνέδρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, με τον κο Αντωνόπουλο να αναλαμβάνει τον ρόλο “εξηγητή”.

Βασικός στόχος των Πανελληνίων Συνεδρίων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωδώνης και πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Χρυσόστομο είναι “..η  ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της Ελλάδας και να γίνει γνωστή η ειδική μέριμνα και οι προσπάθειες που γίνονται να είναι επισκέψιμα ώστε να υπάρξει και πνευματικό όφελος για κάθε άνθρωπο”

Photo credits: Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Post Author: admin