Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου Ηλείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, με εκθέματα όλων των ιστορικών περιόδων από όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2013.Στεγάζεται σε κτίριο νεοκλασικού ρυθμού, πιθανότατα έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά της πόλης του Πύργου από τον 19ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 1.120 αντικείμενα από όλο το νομό που αφηγούνται την ιστορία της Ηλείας από τα προϊστορικά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια

Στην δεξιά πτέρυγα του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα των προϊστορικών και τμήμα των ιστορικών χρόνων, ενώ, στην αριστερή πτέρυγα και στην κεντρική αίθουσα, παρουσιάζεται το υπόλοιπο τμήμα των ιστορικών χρόνων και αξιόλογα αντικείμενα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. 
 
‘Εχοντας ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την δράση του κατά το παρελθόν, η έκθεση επιχειρεί να συνδυάσει το αντικειμενο-κεντρικό με το θεματικο-αφηγηματικό ερμηνευτικό μοντέλο.

Το υλικό κάθε χρονικής περιόδου (προϊστορικά, ιστορικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια) συσχετίζεται με τις εξής θεματικές ενότητες: Οικισμοί, θρησκεία, άνθρωποι/ ιδέες/ αντικείμενα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους κατοίκους της Ηλείας και την καθημερινότητά τους, διαχρονικά

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία της Ελλάδος

με εκθέματα όλων των ιστορικών περιόδων από όλη την επικράτεια της

Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το έτος 2013 .

Στεγάζεται σε  κτίριο νεοκλασικού ρυθμού, πιθανότατα έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά της πόλης του Πύργου από τον 19ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

  • Η έκθεση περιλαμβάνει 1.120 αντικείμενα από όλο το νομό που αφηγούνται την ιστορία της Ηλείας από τα προϊστορικά έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
  • Στην δεξιά πτέρυγα του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα των προϊστορικών και τμήμα των ιστορικών χρόνων, ενώ, στην αριστερή πτέρυγα και στην κεντρική αίθουσα, παρουσιάζεται το υπόλοιπο τμήμα των ιστορικών χρόνων και αξιόλογα αντικείμενα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

‘Εχοντας ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την δράση του κατά το παρελθόν, η έκθεση επιχειρεί να συνδυάσει το αντικειμενο-κεντρικό με το θεματικο-αφηγηματικό ερμηνευτικό μοντέλο.

Συγκεκριμένα, το υλικό κάθε χρονικής περιόδου (προϊστορικά, ιστορικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια) συσχετίζεται με τις εξής θεματικές ενότητες: Οικισμοί, θρησκεία, άνθρωποι/ ιδέες/ αντικείμενα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους κατοίκους της Ηλείας και την καθημερινότητά τους, διαχρονικά.

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου

-6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
-18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
-18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
-Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους
-28 Οκτωβρίου
-Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

Εισιτήρια

Από την 1η Απριλίου ως 31η Οκτωβρίου, το εισιτήριο με ισχύ μιας ημέρας, ανέρχεται στο ποσό των 4 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ)

Για το διάστημα 1η Νοεμβρίου ως 31 Μαρτίου, το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι μειωμένο κατά 50% για όλους τους επισκέπτες και κοστίζει 2 ευρώ

Ημέρες Αργίας (Κλειστά)

1η Ιανουαρίου – Πρωτοχρονιά
25η Μαρτίου – Εθνική Εορτή
Μ.Παρασκευή: 12.00-17.00
Κυριακή του Πάσχα
1η Μαΐου – Εργατική Πρωτομαγιά
25η Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα
26η Δεκεμβρίου

Επικοινωνείστε μαζί μας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛ. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Τ.Κ. 270 65
Τηλέφωνο (& fax) : 2624022529
Email: efahle@culture.gr

Φόρμα Επικοινωνίας









Translate »
Μετάβαση στο περιεχόμενο