From Darkness to Light / The Dream and Sleep Performance series. Ολονύχτια Διαδραστική Παράσταση στον Ναό Επικουρίου Απόλλωνα – 28/7/2018 έως 29/07/2018 (Πανσέληνος Ιουλίου)

Άποψη του καλοδιατηρημένου Ναού του Απόλλωνος Επικουρίου στις Βάσσες Φιγαλείας, μνημείου Unesco. Χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.

Ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην μακραίωνη Ιστορία του μια ολονύχτια παράσταση, την βιωματική performance «From Darkness to Light» της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η συναρπαστική εμπειρία του κύκλου παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series» που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων.

Η Αποστολια Παπαδαμάκη εμπνέεται αυτή τη φορά από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το Φως της Πανσελήνου και της Ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία Ύπνου και Ονείρων στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

Η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει την σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φώς, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου στις ολονύχτιες παραστάσεις αλλα και στην υποβρύχια παράσταση Drops of Breath, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 12 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές.

Οι χορευτές, οι μουσικοί και οι θεατές θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μεσα απο τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως κόσμου.

 

Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νού, η σύνδεση με τα σημεία του Ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), συμπράττουν αρμονικά για μια συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε ομόφωνα την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η διακεκριμένη Αποστολία Παπαδαμάκη που υπογράφει τη σύλληψη, την χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης συμπράττοντας δημιουργικά με εξαιρετικούς χορευτές, μουσικούς, συντελεστές και θεατές, είναι η χορογράφος της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας καθώς και της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Info

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Κοστούμια: Angelika Chilikova
Φωνή, κίνηση: Θοδωρής Χιώτης,Αλέξανδρος Λαγόπουλος
Σαντούρι: Fuad Ahmadvand
Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Ολγα Μουρουζίδου
Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα
Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Βοηθός Διεύθ. Παραγ.: Χριστινα Πολυχρονιάδου
Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου/ Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα  / xeniastouka6@gmail.com

Πληροφορίες για να παρακολουθήσετε / συμμετέχετε στην ολονύχτια παράσταση From Darkness to Light:

Επισκέπτες θεατές με ελεύθερη είσοδο

Ελάτε το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 20.00 στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 20.00, φροντίστε να βρίσκεστε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρο. Θα αποχωρήσετε στις 23.00 μετά την ανατολή της Πανσελήνου. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς η παράσταση είναι περιπατητική και διαδραστική και απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει το Ναό.

Έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό κατά προτίμηση όχι πλαστικό. Σεβαστείτε τον χώρο, παντώς είδους τρόφιμα απαγορεύονται. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε με χαρά

– Οι διανυκτερεύοντες θεατές θα πρέπει να βρίσκονται στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις 17.00 για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης (διάρκειας 2 ωρών) με την καλλιτεχνική ομάδα. Η αναχώρηση από τον Ναό θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί και θα ακολουθήσει εκδρομή στην Ανδρίτσαινα όπου και θα προσφερθεί πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα. Κόστος συμμετοχής σεμιναρίου 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του ναού είναι περιορισμένος και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι στείλουν e-mail στο: fromdarknesstolightapollo@gmail.com

Σύντομη περιγραφή της ροής της παράστασης

Σάββατο 28/7/2018

17.00
Άφιξη διανυκτερευόντων θεατών στον αρχαιολογικό χώρο

17.30 -19.30
Σεμινάριο σκηνικής αντίληψης των διανυκτερευόντων θεατών με την καλλιτεχνική ομάδα.

19.30
Άφιξη επισκεπτών θεατών με ελεύθερη είσοδο.

20.00 -23.00
Περιπατητική δράση στον αρχαιολογικό χώρο όπου έχει δημιουργηθεί σε νοητό κύκλο «ο ηχότοπος των ονείρων». Πηγές ήχου, προβολές και δράσεις χορευτών, επισκεπτών και διανυκτερευοντων θεατών, σηματοδοτούν τα τέσσερα στοιχεία του Ορίζοντα, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, το Φως και το Σκοτάδι. Οι επισκέπτες θεατές περπατούν από το ένα σημείο στο άλλο και δημιουργούν ένα δικό τους, προσωπικό «χάρτη» διαδρομής της παράστασης. Ο κάθε θεατής είναι ταυτόχρονα παρατηρητής αλλά και παρατηρούμενος. Ο κάθε θεατής δηλαδή δημιουργεί τη «δική» του παράσταση και ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα κοινό διαχρονικό «όνειρο», συνδεδεμένος με μια μεγαλύτερη ενότητα που τον περιβάλλει υπό το Φως της Πανσέληνου.


Σημ.: Τα ανωτέρω αναφερόμενα και οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από τη σχετική ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της κας Αποστολίας Παπαδαμάκη

Post Author: admin