Από την Ολυμπία και την Ηλεία με αγάπη: εορτάστηκε με ψηφιακές δράσεις η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Με πολύ καλή διάθεση από όλες τις πλευρές και ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 οι ψηφιακές δράσεις της Εφ. Α. Ηλείας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 η οποία φέτος είχε θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Πάνω από 450 ήταν οι ωφελούμενοι μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι παρακολούθησαν την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 τη ζωντανή ξενάγηση μέσω κινητού τηλεφώνου στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ολυμπίας η οποία μεταδόθηκε μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.

Η κεντρική εκδήλωση εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού αντιμετωπίστηκαν διάφορες τεχνικές δυσκολίες και εμπόδια. Συνολικά έγιναν τρεις ξεναγήσεις διάρκειας περίπου μιας ώρας η κάθε μια, οι δυο στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και η τελευταία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας για τους μαθητές του International School of Athens

Αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην επιτυχία της δράσης, παρακάτω παραθέτουμε τις λίστες των σχολείων και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δήλωσαν συμμετοχή και πήραν μέρος:

Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1/θ 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣΣΟΦΙΑ ΧΡΕΠΠΑ 
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΩΝ ΚΩΣΤΟΥ ΠΑΡΟΥΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΠΑΝΑΓΑΚΗ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣΑΛΕΞΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΗΛΕΙΑΣΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΙΚΟΥ
5ο Δημοτικό Σχολείο ΠύργουΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΠΙΚΕΑ
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΤΕΡΗ
3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣΕΛΕΝΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΩΝ -ΚΩΣΤΟΥ ΠΑΡΟΥΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΙΣΤΟΣ

Σχολικές Μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Γενικό Λύκειο ΒάρδαςΣταυρούλα Πετροπούλου
Γυμνάσιο ΒασιλακίουΑικατερίνη Θυρεού
Γενικό Λύκειο ΒάρδαςΚανέλλα Καλλίτση
Γυμνάσιο ΓουμέρουΙουλία Χάρμπαλη
3ο Γενικό Λύκειο Πύργου – Pierre de CoubirtinΡεβέκα Κρεστενίτη
Γενικό Λύκειο ΒασιλακίουΣοφία Αρσένογλου
1ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥΒασιλική Σίψα
Γυμνάσιο ΜακρισίωνΑλεξία Λιάγκουρα

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Ίρις Κόλλια ανέφερε σχετικά “… η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες επικοινωνίας μας με το κοινό την οποία προσπαθούμε κάθε χρόνο να αξιοποιούμε οργανώνοντας εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στο θέμα του εορτασμού που κάθε φορά επιλέγεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων . Ευελπιστούμε το 2021 να είναι η τελευταία χρονιά που αναγκαζόμαστε λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού να γιορτάσουμε, όπως και πέρσι, με ψηφιακό τρόπο. Ωστόσο, σήμερα νιώθουμε χαρούμενοι για την επιτυχία της ψηφιακής μας δράσης, της ξενάγησης στα Μουσεία της Ολυμπίας με αποδέκτη την εκπαιδευτική κοινότητα στην οποία είχαμε στοχεύσει. Ευχαριστούμε τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τους φίλους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τίμησαν με την ψηφιακή τους παρουσία την ημέρα. Διαπιστώσαμε ότι η εμπειρία τους φάνηκε ευχάριστη και εποικοδομητική και αρκετοί έδειξαν ενδιαφέρον να την επαναλάβουν. Για το ευρύ κοινό επιλέξαμε σήμερα 18 Μαΐου να παρουσιάσουμε δυο νέες μας ιστοσελίδες, αφιερωμένες στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο η πρώτη (http://olympiabotanicalgarden.ilia-olympia.org/) και στην Αρχαία Ήλιδα, το Λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας η δεύτερη (https://elismuseum.online/). Για όλα τα παραπάνω και για το γεγονός ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχοντας στη διάθεσή της λιγοστά μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση κατορθώνει να απαντά στις προκλήσεις και απαιτήσεις των καιρών, εκφράζουμε την βαθιά ικανοποίησή μας.”

Από τη πλευρά του ο υπεύθυνος των ψηφιακών δράσεων και του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, μετά το πέρας των ξεναγήσεων αφού ευχαρίστησε τη φοιτήτρια πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγγελική Αποστολοπούλου για τη βοήθειά της, εξέφρασε τα εξής: “Ανάμεσα σε αυτά που στερήθηκαν επί σειρά μηνών τα μουσεία όλου του κόσμου, ήταν η αλληλεπίδρασή τους με το κοινό, ιδιαιτέρως δε με την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα μουσεία, ως χώροι μάθησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, αποτελούν τη φυσική συνέχεια του σχολείου. Λίγες μόνο ημέρες μετά την επαναλειτουργία των μουσείων της χώρας, νιώσαμε σήμερα, αν και εξ αποστάσεως, την χαρά που αισθάνεται κάποιος που γιορτάζει μαζί με τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους του. Ευχόμαστε έχοντας αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας, σύντομα να ανταμώσουμε στις αίθουσες ενός μουσείου ή σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο και να μιλήσουμε για τέχνη, πολιτισμό, Ολυμπιακούς Αγώνες, για οτιδήποτε διεγείρει θετικά το πνεύμα και τη ψυχή μας.”

Post Author: admin