Ξεχώρισε η ενεπίγραφη πήλινη πλάκα της Ολυμπίας με στίχους της Οδύσσειας στην μεγάλη εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» του Υπουργείου Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά μιλά στην εκδήλωση του ΥΠ.ΠΟ.Α «Δεν είναι όλα εφήμερα», Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, Εθνικό Θέατρο, κεντρική σκηνή
 Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και σημαντικές εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού «συναντήθηκαν» την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλερ), όπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, παρουσίασε στιγμές που σημάδεψαν το 2018. Στην πρωτότυπη αυτή γιορτή πολιτισμού, με τον τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα», ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ενημερώθηκε για τις ξεχωριστές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της περασμένης χρονιάς, αλλά και για τις καινοτόμες δράσεις εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Ελληνικό Φεστιβάλ.
 

«Σήμερα γιορτάζουμε και θα μοιραστούμε σημαντικές στιγμές του 2018, εκείνες που μένουν από την καθημερινή προσπάθεια και κόπο, εκείνες που ξεχωρίζουν. Βέβαια όχι όλες όσες το αξίζουν. Κάτι τέτοιο είναι δυστυχώς αδύνατον, γιατί ευτυχώς είναι πολλές. Η επιλογή ήταν δύσκολη και ίσως αδικεί αρκετές. Αλλά το σημαντικό είναι να μοιραστούμε, να ξαναζήσουμε και να αναστοχαστούμε την καλλιτεχνική δημιουργία των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, τις ανακαλύψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, τα έργα αναστήλωσης, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Εκείνα που στη δουλειά όλων μας στο υπουργείο Πολιτισμού -των υπαλλήλων, των στελεχών, της πολιτικής ηγεσίας- δεν είναι εφήμερα αλλά εμπεριέχουν το θρίαμβο και την αναπαράσταση της πολιτισμικής προσδοκίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τονίζοντας ότι σύντομα «θα έχουμε μια ξεχωριστή γιορτή στη Θεσσαλονίκη για όλη τη Μακεδονία αλλά και στις περιφέρειες της χώρας», καθώς και μια «ξεχωριστή γιορτή για τα μουσεία».

Μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν η πήλινη πλάκα με ομηρικούς στίχους από την Ολυμπία και η ταφή της επιφανούς γυναίκας στην Επισκοπή Σικίνου, για την οποία δόθηκαν νέα σημαντικά στοιχεία.

Η πήλινη πλάκα με ομηρικούς στίχους από την Ολυμπία

Σύμφωνα με την κ. Κόλια, η επιγραφή χαράχθηκε όσο ο πηλός ήταν ακόμα νωπός στην πήλινη πλάκα, που σε δεύτερη χρήση χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, μάλλον βρέθηκε και το μέρος από το οποίο προήλθε: Ένα ταφικό μνημείο από ένα αρκετά εκτεταμένο νεκροταφείο, που χρονολογείται κυρίως τη ρωμαϊκή εποχή και θεωρείται, με βάση τα ευρήματα (κυρίως επιγραφές), ως το νεκροταφείο των αξιωματούχων του ιερού της Ολυμπίας, αλλά και αθλητών. Το νεκροταφείο βρίσκεται στη θέση Φραγκονήσι (όπου εντοπίστηκε η επιγραφή) και είχε ανασκαφεί από την αρχαιολογική υπηρεσία τη δεκαετία του 1960. Το ταφικό μνημείο από το οποίο πιθανόν προέρχεται η πινακίδα εντοπίστηκε κατά τις έρευνες της ΕΦΑ Ολυμπίας, το καλοκαίρι του 2018, οι οποίες ακολούθησαν την εύρεση και την ταυτοποίηση της επιγραφής. Επιπλέον, εντοπίστηκαν κι άλλα ευρήματα, όπως ένας οπτόπλινθος με το αποτύπωμα πέλματος παιδιού, ηλικίας 5 με 6 ετών. Όσο για την πρώτη χρήση της πήλινης πινακίδας με τους ομηρικούς στίχους, είναι ένα αίνιγμα που ζητά επίλυση…..

Πηγή: www.culture.gr

Post Author: admin