Η UNESCO εγκαινιάζει τη νέα ταξιδιωτική πλατφόρμα «Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - World Heritage Journeys» και προωθεί στο παγκόσμιο κοινό τον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας ως έναν από τους 34 κορυφαίους  προορισμoύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η UNESCO εγκαινιάζει σήμερα σε συνδυασμό με τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομιά και στον βιώσιμο περιηγητικό τουρισμό. Η πλατφόρμα που σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το National Geographic και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει 34 επιλεγμένους χώρους και μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεννόηση αφενός με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αφετέρου με επιλεγμένους φορείς από την Ηλεία, συνεργάστηκε με την UNESCO και το National Geographic για περισσότερους από 18 μήνες προκειμένου να αναπτύξει το εμπνευσμένο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Τα εγκαίνια της καμπάνιας «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys» με την οποία θα γίνει σε βάθος χρόνου η προβολή της ομώνυμης πλατφόρμας, θα πραγματοποιηθούν στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, τα οποία θα ανοίξουν και θα υποδεχθούν το κοινό στις 15-16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

"Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι: να διαμένουν περισσότερο στους προορισμούς, να αποκτούν εμπειρία του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντός του, καθώς και βαθύτερη γνώση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς »

Οι «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys», προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς: στην Βασιλική Ευρώπη, στην  Αρχαία Ευρώπη, στην Ρομαντική Ευρώπη και στην Υπόγεια Ευρώπη (Royal Europe, Ancient Europe, Romantic Europe and Underground Europe) που συνυπάρχουν για να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες από την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης. Ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες που έχουν παρέχουν οι τοπικοί φορείς για την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών

Οι Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – World Heritage Journeys , θα διαδραματίσουν, επίσης, βασικό ρόλο στην προσέλκυση κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη δεδομένου ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Τουριστικό Έτος ΕΕ / Κίνας, πρωτοβουλία που προέκυψε από την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιήγησης (ETC) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος στα Αγγλικά, Κινέζικα και Γαλλικά. Η πλατφόρμα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018


Το όλο εγχείρημα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το National Geographic μπορεί να «ξυπνήσει» τον εξερευνητή που υπάρχει μέσα σε όλους μας που θέλουμε να εξερευνήσουμε τις πιο μακρινές περιοχές της Γης και πέραν αυτής. Επιδιώκει να συμβάλει στην οικονομική άνθηση των κοινοτήτων στις περιοχές που περιβάλλουν μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να καθοδηγήσει τους τουρίστες σε μοναδικά πολιτιστικά αξιοθέατα και εμπειρίες, όπως συνιστώνται μάλιστα από τους κατά τόπους ειδικούς.
Με αυτή την γνώση, ο ιστότοπος ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές να ταξιδεύουν διαφορετικά, να ταξιδεύουν εμβαθύνοντας και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη
Frank Biasi
Διευθυντής προγραμμάτων ψηφιακής ανάπτυξης και ταξιδιωτικών προγραμμάτων του National Geographic
Είναι πολύ τιμητικό και μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι εργαστήκαμε με τους δυο διακεκριμένους και διεθνώς καταξιωμένους οργανισμούς, την UNESCO και το National Geographic σε ένα τέτοιο υψηλής στόχευσης έργο. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας μαζί με της Επιδαύρου εκπροσωπούν την Ελλάδα στην ενότητα «Αρχαία Ευρώπη». Το όφελος από την προβολή της Ολυμπίας μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας στο παγκόσμιο στερέωμα και σε ανεξάντλητες «αγορές» όπως αυτή της Κίνας, αναμένουμε να είναι πολύ μεγάλο.Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε την πλατφόρμα μαζί με τους τοπικούς μας stakeholders στα τοπικά ΜΜΕ και την κοινωνία.
Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα είναι δυναμική και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς από τους εταίρους του έργου, ένας από τους οποίους είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον να ενταχθούν στον ιστότοπο και άλλοι αξιόλογοι προορισμοί, δραστηριότητες και εμπειρίες από την περιοχή της Ολυμπίας και της Ηλείας, πλην όσων έχουν ήδη συμπεριληφθεί.

Translate »
Μετάβαση στο περιεχόμενο