Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018. Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας είναι το ένα από τα τρια Μουσεία της Εφ.Α. Ηλείας που θα διασυνδεθούν ηλεκτρονικά στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας  συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων με τις εξής εκδηλώσεις:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 1η:

Τίτλος:  «Login, Checkin, post και like στα Μουσεία της Ηλείας»

Ημερομηνία: 18 Μαΐου 2018

Ώρα: 11.00 π.μ.

Σύντομη Περιγραφή

Ζωντανή διασύνδεση μέσω smartphones των Αρχαιολογικών Μουσείων Ήλιδας, Πύργου και Ολυμπίας και παράλληλη παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων και βιωματικών δράσεων σε σχολικές ομάδες και ομάδες κοινού. Live μετάδοση βίντεο στην ομώνυμη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook!

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

Είσοδος ελεύθερη. Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2η:

Τίτλος:  «Αγγίζω, μαθαίνω, δημιουργώ: Από επισκέπτης, δημιουργός και καλλιτέχνης»

Ημερομηνία: 16 & 18 Μαΐου 2018

Ώρα 10.00

Σύντομη Περιγραφή

Πρόκειται για εκπαιδευτική δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και θα περιλαμβάνει : (α) Εργαστήριo δημιουργικότητας (τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους αντικείμενα και μαθαίνουν για τη συντήρηση), (β) παρουσίαση των απτικών εκθεμάτων του Μουσείου, ( γ) ξενάγηση.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση  στο τηλ. 2621020476

Δείτε και κατεβάστε το φυλλάδιο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [795.00 B]

 

 

Post Author: admin