Δείτε το ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal του Σπύρου Λούη στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία

Παραδόθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία το ολόγραμμα που απεικονίζει το αργυρό κύπελλο Bréal, μια ευγενική παραχώρηση επ’ αόριστον του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΥΠ.ΠΟ.Α. και την Εφ. Α. Ηλείας.

Την προθήκη με το ολόγραμμα του αργυρού κυπέλλου Bréal παρέλαβε η Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως είχε πράξει σε σχετικό Δελτίο Τύπου την 23.06.2020 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το ολόγραμμα του κυπέλλου Bréal, από σήμερα εκτίθεται δίπλα στον μελανόμορφο σκύφο που επεστράφη το Νοέμβριο του 2019 από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας στην Ελλάδα και συνιστούν τα έπαθλα που αποδόθηκαν στον πρώτο Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου δρόμου, τον Σπύρο Λούη.

Η συνέκθεση των επάθλων της νίκης του Σπύρου Λούη στην είσοδο του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας με πυλώνες τα δυο έργα, θα λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της εποχής μας.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας παρουσίασε την διαδικτυακή έκθεση με τίτλο …μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου… αφιερωμένη στα έπαθλα του Σπύρου Λούη, νικητή του πρώτου Μαραθωνίου Δρόμου των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το έτος 1896.

Δυο μήνες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου 2020 είχε παρουσιαστεί η (τότε) περιοδική ομώνυμη έκθεση των δυο επάθλων στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΤΟΚΥΟ 2020 αλλά και ως εκδήλωση καλωσορίσματος του μελανόμορφου σκύφου ως μονίμου εκθέματος του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα (ΜΙΟΑΑ), στην Ολυμπία.

Για τις ανάγκες της συνέκθεσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε στείλει στην Ολυμπία το αργυρό κύπελλο Bréal  για ένα μήνα (03/03-03/04) χωρίς ωστόσο να καταφέρει το κοινό να επισκεφθεί το μουσείο εξ’αιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid19. Με την λήξη του δανεισμού το πολύτιμο κειμήλιο επεστράφη στο ΙΣΝ όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να το δουν από κοντά στο χώρο μόνιμης έκθεσής του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Post Author: admin