Η Ολυμπία της Ευρώπης και του Κόσμου: έκδοση αφιερωμένη στη μεγάλη περιοδική έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑ. Μύθος – Λατρεία – Αγώνες». Βερολίνο & Ντόχα 2012 – 2013.

Η Ολυμπία της Ευρώπης και του Κόσμου

Στις 30 Αυγούστου 2012 εγκαινιάσθηκε στο Martin – Gropius – Bau του Βερολίνου η μεγάλη και λαμπρή περιοδική έκθεση « ΟΛΥΜΠΙΑ. Μύθος – Λατρεία – Αγώνες», στο πλαίσιο των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων, που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο. Η έκθεση θα παραμείνει στο Βερολίνο έως 7 Ιανουαρίου του 2013, εν συνεχεία θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ και θα καταλήξει στην Αθήνα, εντός του ιδίου έτους. Το όλον εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου  Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck, και  διοργανώνεται με την συνεργασία της Γενικής Δ/σης Αρχαιοτήτων του  ΥΠΑΙΘΠΑ, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου), του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Martin- Gropius – Bau  και των Συλλογών Αρχαιοτήτων των κρατικών μουσείων του Βερολίνου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας συμμετέχει στην έκθεση με πρωτοφανές για τα μέχρι σήμερα δεδομένα πλήθος αρχαιοτήτων. Στα αντικείμενα των μουσείων Ολυμπίας και ΄Ηλιδος συγκαταλέγονται  και νέα, αδημοσίευτα ευρήματα προσφάτων ανασκαφικών ερευνών της Εφορείας μας στην ευρύτερη περιοχή του ιερού (μυκηναϊκοί τάφοι περιοχής Ολυμπίας και ιερό Δήμητρας Χαμύνης, βορείως του Σταδίου). Ευρήματα της Άλτεως εκτίθενται και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και συναφή με το περιεχόμενο της εκθέσεως νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. Δυναμικά συμμετέχουν επίσης τα κρατικά μουσεία του Βερολίνου και άλλων γερμανικών πόλεων, καθώς και μεγάλα  ευρωπαϊκά μουσεία , όπως το μουσείο του Λούβρου και τα μουσεία του Βατικανού.

Η έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑ. Μύθος-Λατρεία- Αγώνες» αποτελεί καρπό κοπιώδους προετοιμασίας και αγαστής ελληνογερμανικής συνεργασίας, ως φυσική ιστορική συνέχεια της συνεργασίας των δύο κρατών από το έτος έναρξης των πρώτων γερμανικών ανασκαφών στην Ολυμπία, το 1875. Μέσω των εξαιρετικής ποιότητος και σημασίας εκθεμάτων η Ολυμπία αποτελεί ακόμη μια φορά τον ιδανικό πρεσβευτή του ολυμπιακού ιδεώδους, του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτοχρόνως, δια της Ολυμπίας, η Ελλάδα στέλνει ανεκτίμητο δώρο ιδεών και αταλάντευτων αξιών στην Ευρώπη και στην  παγκόσμια κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι ήταν και θα είναι στο διηνεκές η καθέδρα της πεμπτουσίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.   Με την πεποίθηση ότι το ταξίδι της εκθέσεως αυτής για την Ολυμπία στην Ευρώπη και στον Κόσμο υπογραμμίζει την ανάγκη προσηλώσεως του ανθρώπου σε ιδανικά και αδαπάνητες αξίες, και με νωπή ακόμη τη συγκίνηση και την δικαίωση όλων των Ελλήνων για τον άριστο οιωνό της ανάκτησης των κλαπέντων του Συγγρείου Μουσείου της Ολυμπίας, εντός του ιδίου έτους της επαίσχυντης κλοπής τους

Ευχόμεθα εγκαρδίως,

EYΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ  2013

Η Διευθύντρια της Ζ΄ΕΠΚΑ

Γεωργία Εμμ. Χατζή- Σπηλιοπούλου

Αρχαιολόγος

Post Author: admin