Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας η έκθεση Face Forward …into my home

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 20/7/2018 η έκθεση με τίτλο: «Μέσα από άλλα μάτια – Πορτρέτα και ιστορίες από το πρόγραμμα Face Forward… into my home». Η έκθεση υλοποιείται έπειτα από τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στην ομιλία της η Προϊσταμένη της Εφ. Αρ. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια ανέφερε τα εξής:

«Το Face Forward…into my home είναι διαδραστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Συμμετέχουν πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του Προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι για περιοδική πρώτη φορά παρουσιάζεται μία περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, ένα εμβληματικό Μουσείο, όπου στεγάζονται τα πολυάριθμα ευρήματα, πραγματικά αριστουργήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό της Ολυμπίας, στα οποία αντικατοπτρίζεται ο αρχαίος μας πολιτισμός από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Τα μουσεία που διαχειρίζονται σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μπορούν να δημιουργήσουν συγχρόνως ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών. Η ευκταία συνεργασία και αμοιβαιότητα αναμφισβήτητα διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού σε σημαντικές ή και άγνωστες πτυχές της τέχνης. Άλλωστε με το πνεύμα αυτό τα Μουσεία της Ολυμπίας έχουν συμμετάσχει ως τώρα σε πολλές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το δανεισμό χαρακτηριστικών ευρημάτων, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια μη μόνιμη έκθεση γίνεται στο ίδιο το Μουσείο.

Με την έκθεση αυτή φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε μία νέα προσέγγιση με στόχο να καταστεί η Ολυμπία δημιουργικό πεδίο συνάντησης ιδεών και ανθρώπων. Άλλωστε, ρόλος της τέχνης διαχρονικά είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας με όρους αποδοχής και σεβασμού.Θερμές ευχαριστίες για την άριστη συνεργασία οφείλουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό Διευθυντή Βασίλη Καψή, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στους επιμελητές του με τους οποίους συνεργαστήκαμε αρμονικά για το στήσιμο της έκθεσης και στην Διευθύντριά του την κ.Κοσκινά, στη συνάδελφο αρχαιολόγο Ρούλα Λεβεντούρη και τέλος στους εργαζόμενους της ΕΦΑ Ηλείας, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, φύλακες, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής».

Η έκθεση λειτουργεί στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και θα διαρκέσει για έναν μήνα (20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2018). Το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Αρχ. Μουσείου Ολυμπίας, (από τις 8 το πρωΐ ως τις 8 το βράδυ)

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: www.ilia24.gr

Post Author: admin