Ζευς και Ήρα, Ολυμπιακοί Αγώνες και Ηραία στην αρχαιότητα

Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Γ’ – Στ’ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τόπος διεξαγωγής: Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας.

Το πρόγραμμα συνιστά αναβίωση – αναπαράσταση των σημαντικότερων δρωμένων μιας Ολυμπιάδας στην αρχαιότητα. Οι μαθητές υποδύονται τους πρωταγωνιστές, συντελεστές και θεατές της μεγάλης γιορτής προς τιμή του Ολυμπίου Διός ή της Ήρας. Αρχικά αναβιώνουν την άφιξη στην Ολυμπία της Ιεράς Πομπής από την πρωτεύουσα τους αρχαίου ηλειακού κράτους Ήλιδα όπου γινόταν η προετοιμασία των αθλητών, εν συνεχεία λαμβάνει χώρα η αναπαράσταση του εθίμου της ορκωμοσίας στο Βουλευτήριο της Ολυμπίας και στο Στάδιο διεξάγεται αγώνας δρόμου 100 μέτρων. Το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη βράβευση των μαθητών – αθλητών που διακρίθηκαν μεταξύ των αγοριών και κοριτσιών με κλαδί ελιάς. Καθώς η ομάδα κινείται μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, γίνεται σύντομη αναφορά στα πλέον σημαντικά μνημεία και την λειτουργία τους.

Ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος επιτρέπει στους μαθητές να καλλιεργήσουν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα και την φαντασία τους και να γνωρίσουν τα ολυμπιακά ιδεώδη και στην επίτευξη των κάτωθι στόχων:


1) Γνωστικοί
–> Να γνωρίσουν τα παιδιά τον θεσμό των αρχαίων Πανελλήνιων αγώνων και ειδικότερα με τους Ολυμπιακούς αγώνες των ανδρών προς τιμή του Διός και τα Ηραία, τους αγώνες των γυναικών προς τιμή της Ήραςτους Ολυμπιακούς αγώνες και τα Ηραία.
–> Να γνωρίσουν διάφορα κοινωνικά αξιώματα και ρόλους που σχετίζονται με τον θεσμό των αγώνων (ελλανοδίκες κ. ά.).
–> Να μάθουν για τα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα.
–> Να γνωρίσουν έθιμα που σχετίζονται με τους αγώνες (ιερή πομπή από την Ήλιδα στην Ολυμπία, όρκος αθλητών, επινίκιοι ύμνοι).
–> Να μάθουν για την εξέλιξη του Ιερού ανά τους αιώνες.
–> Να κατανοήσουν τον θρησκευτικό χαρακτήρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

2) Συναισθηματικοί

–>Να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
–>Να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στον αθλητισμό.
–>Να καλλιεργήσουν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα τους μέσα από το παιχνίδι ρόλων.
–>Να βιώσουν τα ολυμπιακά ιδεώδη, όπως το ευ αγωνίζεσθαι και την ευγενή άμιλλα.
–>Να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη και την φαντασία τους.

3) Ψυχοκινητικοί
–> Να αναπτύξουν τις φυσικές τους δεξιότητες μέσω της κίνησης.

—>Εκτιμώμενη συνολική διάρκεια εκπ. επίσκεψης στην Ολυμπία: 2 ώρες (συμπεριλαμβάνονται οι πεζοπορίες – μεταβάσεις από και προς το πάρκινγκ).

–> Ο ιδανικός αριθμός ωφελουμένων μαθητών – μελών μιας ομάδας είναι 30 ενώ ο μέγιστος 50.

–> Το σημείο συνάντησης της σχολικής ομάδας με τον κο Αντωνόπουλο, υπεύθυνο υλοποίησης του προγράμματος, είναι η είσοδος του Αρχαιολογικού Χώρου  Ολυμπίας, 10′ λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος. Παρακαλούμε να είστε συνεπείς.  Τηλ. επικοινωνίας σε έκτακτη περίπτωση 6974099323

–>Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αφού προηγηθεί ξεκούραση στο Άλσος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η  ομάδα δύναται να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος (Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας) με την ευθύνη των συνοδών εκπαιδευτικών οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους μαθητές τα σημαντικότερα μνημεία ή αν πρόκειται για ενήλικες, μεμονωμένα.

Προετοιμασία μαθητή και εκπαιδευτικού 

Εκπαιδευτικός  Κόμβος Υπουργείου Πολιτισμού 

Κατεβάστε το εκπαιδευτικό έντυπο:  

Γνώριζες ότι η Ολυμπιακή Φλόγα; Έντυπο

Για την σωστή τήρηση του αρχείου μας και ταυτόχρονα για την βελτίωση και παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών, θα μας βοηθούσε πολύ έχοντας ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την εκπαιδευτική περιήγησή σας  σε συνεργασία με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο – εμψυχωτή της Εφορείας μας, να συμπληρώσετε την σύντομη αξιολόγηση πατώντας εδώ, στον σύνδεσμο (φόρμες Google μην ξεχάσετε να πατήσετε ΥΠΟΒΟΛΗ) ώστε να καταχωρηθούν τα στοιχεία σας στην σχετική βάση δεδομένων.

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *