Άλλαξε η εικόνα του Ολυμπιακού Βοτανικού Κήπου – Εργασίες κλαδέματος από το Δασαρχείο Πύργου

Άρθρο: Νάνσυ Σπυροπούλου

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”

9 Μαρτίου 2019 – 12:40 

Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος καταλαμβάνει χώρο εννέα στρεμμάτων, ο οποίος εκτείνεται στις βόρειες υπώρειες του Κρονίου λόφου, πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Κάθε Άνοιξη ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος αναγεννιέται, αφού γεμίζει χρώματα και αρώματα από τα 56 διαφορετικά είδη φυτών (δέντρα, θάμνους και αρωματικές – φαρμακευτικές πόες). Χθες το πρωί προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου βρέθηκε στην περιοχή εκτελώντας εργασίες κλαδέματος, αναδεικνύοντας την ομορφιά του ακόμα περισσότερο.

Η εμπλοκή του Δασαρχείου στην δράση συντήρησης του Βοτανικού Κήπου, εντάσσεται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει με τον Φυσιολατρικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος από το 2012 και έπειτα «υιοθέτησε» τον Βοτανικό Κήπο, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του ΕΘΙΑΓΕ με την επιστημονική καθοδήγηση του οποίου υλοποιούνται οι όποιες δράσεις και παρεμβάσεις χρειάζονται.

Ο Βοτανικός Κήπος, δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, που είχε «δοκιμαστεί» από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ο επισκέπτης, μπαίνοντας στον Βοτανικό Κήπο μπορεί να γνωρίσει τα 20 είδη δένδρων, 20 είδη θάμνων και 16 είδη αρωματικών – φαρμακευτικών ποών, τα οποία – όπως εξήγησε και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας –  αντιπροσωπεύουν την χλωρίδα της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις φυτεύσεις που έγιναν, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης.

Χθες το πρωί (08/03/2019), το εργατικό προσωπικό του Δασαρχείου προχώρησε σε κλαδεύσεις στα δέντρα και τους θάμνους του κήπου, υπό τις οδηγίες του Δασάρχη Πύργου κ. Λάττα, αλλά και υπό την επίβλεψη του Αρχιεργάτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπεύθυνου για τον Κήπο, Βαγγέλη Γαβριλόπουλου. Παρούσες ήταν επίσης η πρόεδρος του Φυσιολατρικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Έλκε Σπηλιοπούλου που αποτελεί την στυλοβάτη αυτής της προσπάθειας, αλλά και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου,  η οποία ευχαρίστησε τόσο το Δασαρχείο Πύργου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας για την συνεργασία, όσο και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, για τη συνδρομή του με την προσφορά μέσων και εργαλείων για την υλοποίηση της δράσης.

Με τα κλαδέματα που έγιναν χθες, δεν τελείωσαν οι «ανάγκες»  συντήρησης του κήπου, αντίθετα, όπως εξήγησε η κα Κωνσταντίνου, τώρα ξεκινούν, γιατί ο Κήπος κάθε εποχή έχει τις ανάγκες του, αλλά, οι περισσότερες εργασίες γίνονται την Άνοιξη χρειάζεται ξεβοτάνισμα, σκάλισμα αλλά και φυτεύσεις – αντικαταστάσεις ευαίσθητων φυτών – κυρίως βοτάνων – που καταστράφηκαν τον χειμώνα, λόγω του παγετού.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες γίνονται από τα μέλη του Συλλόγου και από εθελοντές – συλλόγους και κυρίως σχολεία – με τη κα Κωνσταντίνου να σημειώνει πως, επιθυμία και όραμα των μελών του συλλόγου είναι, ο κήπος κάποια στιγμή να «υιοθετηθεί» από τα παιδιά. Και είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των σχολείων – από την Ηλεία και την Αθήνα – που συμμετέχουν σ’ αυτές τις δράσεις, ολοένα και αυξάνεται.

Πάντως, όσον αφορά τη συμμετοχή του Δασαρχείο, ο κ.Λάττας σημείωσε πως «…Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος αποτελεί ένα στολίδι. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φυσικής κληρονομιάς – καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο – και οφείλουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου αυτός ο χώρος να είναι ευπρεπής, καθαρός χώρος και περιποιημένος από άποψη κλαδέματος και συντήρησης των δέντρων και των φυτών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την χλωρίδα της περιοχής».

Post Author: admin