Οι θερινές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ηλεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”.

Το αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας όπου θα φιλοξενηθούν πολλές από τις εκδηλώσεις του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"
Το αρχαίο Γυμνάσιο Ολυμπίας όπου θα φιλοξενηθούν πολλές από τις εκδηλώσεις του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

Mε τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί φέτος το καλοκαίρι να συνδέσει την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί με την στήριξη των κάτωθι πολιτιστικών οργανισμών: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, MOMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λύκειο Ελληνίδων, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ.

Η πρώτη φάση της εκστρατείας θα διαρκέσει το διάστημα 18 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020 και περιλαμβάνει 270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 43 νομούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Tο spoiler του προγράμματος «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Καθοριστική ήταν συμβολή των Κεντρικών Υπηρεσιών και Διευθύνσεων και βεβαίως των Εφορειών Αρχαιοτήτων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του φετινού προγράμματος, ενώ το θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” στηρίζουν εθελοντικά τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Συμμετέχοντας στο φιλόδοξο εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με χαρά θα φιλοξενήσει επτά εξαιρετικές εκδηλώσεις, μια στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας και έξι στην Αρχαία Ολυμπία, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και στο αρχαίο Γυμνάσιο, όπως παρουσιάζονται παρακάτω και στις οποίες προσκαλούμε το κοινό να προσέλθει.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, (όπου υπάρχει) και υποχρεωτική την προκράτηση θέσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τον σχετικό σύνδεσμο της κάθε εκδήλωσης για να μεταφερθούν στο portal https://digitalculture.gov.gr/ όπου θα κάνουν κράτηση εγκαίρως.

Σημειώνουμε ότι είναι σε πλήρη η ισχύ τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία και επομένως οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Ηλεία

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 20 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας στις 21:00

H παράσταση Μαρμαρωμένες Τρωάδες είναι μία οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση, η οποία βασίζεται σε διασκευή των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εντός του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Την παράσταση παρακολούθησαν ειδικά προσκεκλημένοι θεατές εντός του χώρου του Μουσείου.
Η παρουσίαση των Τρωάδων στηρίζεται στη χρήση οπτικών και ηχητικών μέσων καθώς και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά – ηχητικά και μουσικά υλικά είναι όλα πρωτότυπα, αποτέλεσμα έρευνας της δημιουργικής ομάδας,. Πρόθεση της παράστασης, είναι η διερεύνηση της έννοιας του σύγχρονου ραψωδού,o oποίος έχει ως μέσα του την αφήγηση, τη μουσική, την εικόνα, τον ήχο, ενώ δημιουργεί ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή, μέσα από τη δημιουργική σύνθεση όλων των παραπάνω στοιχείων.
Ο λόγος στο αρχαίο ελληνικό δράμα είναι ένας τομέας που προσφέρεται για ουσιαστική έρευνα στον τομέα της σύγχρονης αφήγησης. Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι να τονίσει ακόμα περισσότερο το βάθος της δραματουργίας του κειμένου, χρησιμοποιώντας στη σκηνική σύνθεση, ηχοτοπία, εικόνες στατικές ή κινούμενες που φέρουν έντονα το ελληνικό στοιχείο και δημιουργούν την αίσθηση της χαμένης πατρίδας.

Η πολυμεσική αφήγηση, θα μεταφέρει στο σήμερα το συγκλονιστικό έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο μέσα από την μοναδική μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, προάγοντας το πάντοτε υπαρκτό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Βασικός θεματικός άξονας του έργου, είναι η απώλεια και ο αποχαιρετισμός ενός λαού προς την πατρίδα και τους νεκρούς που αφήνει πίσω, με κορυφαία την Εκάβη, τη βασίλισσα της Τροίας που θα ακολουθήσει και αυτή με τη σειρά της τη μοίρα του ξεριζωμού και της σκλαβιάς. Οι Τρωάδες, είναι ένα κείμενο διαχρονικό και τόσο επίκαιρο στις ιστορικές περιόδους που διανύουμε.

Διάρκεια 60 λεπτών.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους
Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19
Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντἠς, Λουΐζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη
Ηχογραφήσεις: Λουΐζα Κωστούλα, Studio 19



Μανώλης Μητσιάς-Καρυοφυλλιά Καραμπέτη- “Οι ποιητές μας τραγουδούν”

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο Ήλιδας

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσιάζουν τη βραδιά Οι ποιητές μας τραγουδούν.

Πρόκειται για μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, μέσα από στίχους πολυαγαπημένων ποιητών όπως οι Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Μιχάλης Κατσαρός, Τάσος Λειβαδίτης, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Άλκης Αλκαίου κ.ά.

Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών όπως οι : Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Μίκης Θεοδωράκης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Ξυδάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος και Γιάννης Μαρκόπουλος.

Τους δύο αγαπημένους καλλιτέχνες πλαισιώνουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο).

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαία θέατρο Ήλιδας στις 19.30


ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΕΝΕΓΙΑ (1880 – 1939)
Θέματα από την όπερα «Η αγριόγατα» (επεξεργασία:  J. Lichtmann)
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ (1567 – 1643)
Φανφάρα από την όπερα Ορφέας
ΤΖΟΒΑΝΙ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΙ (1557 – 1612)
Canzona per sonare (επεξεργασία: J. Gale)Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685 – 1750)
Jesu Joy of man’s desiring (επεξεργασία: J. Gale)
ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813 – 1901)
“La donna e mobile” από την όπερα Ριγκολέτο
ΖΩΡΖ ΜΠΙΖΕ (1838 – 1875)
Habanera και τραγούδι του ταυρομάχου από την όπερα Κάρμεν
DIXIELAND JAZZ BAND
The original Dixieland one step (επεξεργασία: J. Gale)
ΝΤΙΟΥΚ ΕΛΙΝΓΚΤΟΝ (1899 – 1974)
In sentimental mood (επεξεργασία: J. Gale)
ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ (1898 – 1937)
Summertime
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925 – 1994)
Η Μπαλάντα του Ούρι, Χάρτινο το φεγγαράκι (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)
ΑΣΤΟΡ ΠΙΑΤΣΟΛΑ (1921 – 1992)
Libertango
ΝΙΚΟΛΑ ΠΙΟΒΑΝΙ (γεν. 1946)
Μουσική από την ταινία Η ζωή είναι ωραία (επεξεργασία: Α. Κάτσιος)

METALLON Quintet – Κουιντέτο χάλκινων πνευστών και κρουστών της Κ.Ο.Α.
Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα
Παναγιώτης Μπαλαμός, τρομπέτα
Κώστας Αυγερινός, τρομπόνι
Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο
Γιώργος Ραράκος, τούμπα
Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά


Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ

Στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, ώρα 18.00

Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα
Τραγούδι – Αφήγηση Θεοδώρα Μπάκα
Αρχαία Λύρα – Αφήγηση Νίκος Ξανθούλης
Βιολί Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο Μιχάλης Πορφύρης
Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία Μαριάνα Καβαλιεράτου
Με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η έλευση και υποδοχή του κοινού της εκδήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά από την κύρια πύλη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Η δευτερεύουσα πρόσβαση μέσω της πεζογέφυρας του Κλαδέου δεν θα λειτουργεί.

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, στις 4 Αυγούστου, στις 19.30

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Α’ πρόγραμμα (Τραγούδι Ζαχαρίας Καρούνης, Πιάνο Γιάννης Μπελώνης)


Γκαλά Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στο (αρχαίο) Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, στις 5 Αυγούστου στις 19.30

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.


«Οι chórεs της Μαρίνας Σάττι»

Στο (αρχαίο) Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, στις 6 Αυγούστου στις 19.30

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
Κινησιολογία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Συμμετέχουν: 10 μέλη του φωνητικού συνόλου chórεs


Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας

Post Author: admin