Νυχτερινή φωτογράφηση του κομήτη C\2020 F3 NEOWISE στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας

‘Έπειτα από σχετική άδεια μελέτης που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιουλίου 2020 νυχτερινή φωτογράφηση με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας από τον κ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Ο σκοπός της φωτογράφησης ήταν ερευνητικός και αφορούσε την εξαιρετικά σπάνια έλευση ενός κομήτη με την ονομασία C\2020 F3 NEOWISE στο Ηλιακό μας Σύστημα. Η έλευση του κομήτη ήταν ασφαλής για τη Γη, ενώ προσέφερε τη μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη ενός αρχέγονου ουρανίου σώματος το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μαζί με τους πλανήτες που γνωρίζουμε σήμερα.

Η φωτογράφηση κατά τις νυχτερινές ώρες των ανωτέρω ημερομηνιών συνέπιπταν με την κατάλληλη θέση του κομήτη στον ουρανό και έδιναν τη μοναδική ευκαιρία να φωτογραφηθεί και να μελετηθεί εντός του εκπληκτικού τοπίου του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας στο προσκήνιο τους ναούς, τα επιμέρους μνημεία και κτίσματα όπως για παράδειγμα το Ηραίο, το Φιλιππείο, το Στάδιο ή το Λεωνίδαιο.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες ο κομήτης ήταν ορατός στον ουρανό, ανάμεσα στα αστέρια του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Η φωτογράφηση του Φιλιππείου και του Ναού της Ήρας με φόντο τον έναστρο ουρανό άφησε ένα εκπληκτικό (και συνάμα σπάνιο) φωτογραφικό αποτύπωμα.

Η προηγούμενη έλευση του κομήτη ήταν πριν 4500 χρόνια περίπου (2500 π.Χ.) όταν δηλαδή εμφανίστηκαν και τα πρώτα δείγματα πολιτισμού της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας.

Ο κομήτης τώρα ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 230.000 km/h και απομακρύνεται από το Ηλιακό μας Σύστημα, ενώ η τροχιά του είναι τόσο μεγάλη, που θα μας επισκεφτεί ξανά μετά από 6800 χρόνια.

Ο συνδυασμός των σπάνιων αστρονομικών φαινομένων με την εντυπωσιακή όψη των ναών του χώρου προσφέρει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο θα βοηθήσει στη διάδοση των φωτογραφιών στην ευρύτερη διεθνή επιστημονική κοινότητα και το κοινό όλου του κόσμου, ώστε να μάθει περισσότερα για την πλούσια ιστορία της χώρας μας.

Στο έργο του ο κος Γαζέας είχε την αμέριστη συνδρομή του αρχαιολόγου της Εφ. Α. Ηλείας κου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, του αρχιφύλακα κου Μαρίνη Νικολακόπουλου και όλου του φυλακτικού προσωπικού, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της Προϊσταμένης της Εφ.Α. Ηλείας κας Ερωφίλης Ίριδας Κόλλια η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, προσκάλεσε τον κο Γαζέα σε εύθετο χρόνο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό σε ειδική εκδήλωση στην Ολυμπία τα πλήρη αποτελέσματα και το υλικό της έρευνάς του.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτελούν μικρό μόνο δείγμα του πλούσιου υλικού που με μεγάλη επιμέλεια και ιδιαίτερο κόπο κατάφερε ο κος Γαζέας να συλλέξει έπειτα από την ολονύκτια παραμονή του εντός του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας επί δυο συνεχόμενες βραδιές.

Η δημοσίευση – χρήση – περαιτέρω διάδοση των κάτωθι φωτογραφιών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για μη εμπορική χρήση και πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα εξής στοιχεία, αλλιώς είναι παράνομη:

  • «Τα δικαιώματα επί των απεικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.3028/2002)».
  • «Ο Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας»
  • «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (Hellenic Ministry of Culture and Sports/Archaeological Resources Fund)».
  • Δημιουργός / Φωτογράφος: Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Αστροφυσικός, Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας & Μηχανικής

Post Author: admin