Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θεσμικός υποστηρικτής του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας

Μετρώντας αντίστροφα για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ηλείας, τον 5ο Μαραθωνίο  Ολυμπίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στέκει αρωγός στη φιλόδοξη και πολυδιάστατη αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση.

5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη η Προϊσταμένη της Εφ.Α.Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια δήλωσε σχετικά: “Όπως  έχουμε πράξει επανηλειμένα στο παρελθόν έτσι και τώρα η Εφορεία μας θα συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επιτυχία αυτής της σημαντικής διοργάνωσης και κάθε παρόμοιας προσπάθειας που προάγει τις αξίες του Ολυμπισμού και ταυτόχρονα τιμά και σέβεται τον αρχαιολογικό πλούτο της Ηλείας. Η πλήρης κινητοποίηση φορέων, συλλόγων, επιχειρηματίων, εθελοντών, ο αξιοθαύμαστος αγώνας και η υπερπροσπάθεια των αθλητών και η συμμετοχή του κόσμου, προσθέτουν αξία και ενισχύουν τα μηνύματα και νοήματα που εκπέμπει ο τόπος και την ίδια στιγμή, με την δράση τους, ζωντανεύουν την αρχαία διαδρομή από την Ήλιδα στην Ολυμπία που ακολουθούσε η μεγαλειώδης ιερά πομπή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής ιστορίας “.

Ιερά οδός Ήλιδας – Ολυμπίας. Η Ιερά πομπή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην διοργάνωση του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας μεταξύ άλλων συνίσταται:

  • στην επιστημονική υποστήριξη ως προς το αρχαιολογικό – πολιτιστικό υπόβαθρο
  • στην παραχώρηση του αιθρίου του Μουσείου της Ήλιδας για την Τελετή Έναρξης το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 καθώς και την κατ’εξαίρεση λειτουργία του Μουσείου και την ξενάγηση σε αυτό,
  • στην παραχώρηση άδειας τερματισμού του ημιμαραθωνίου και μαραθωνίου αγώνα δίπλα στο αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και την απονομή των μεταλλίων στους νικητές εντός αυτού.
5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας

Τέλος, η Εφ.Α.Ηλείας έχει συμπεριλάβει τη διοργάνωση του Μαραθωνίου Ολυμπίας στις επτά προτεινόμενες εμπειρίες (experiences) στην διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα της Unesco και του National Geographic (www.visitwolrdheritage.com) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συγκαταλέχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας ως ένα από τα 34 εμβληματικά μνημεία της UNESCO στην Ευρώπη.

Post Author: admin