Διοργάνωση Ενημερωτικής Συνάντησης (InfoDay) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network – CoHeN)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση (InfoDay) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network – CoHeN), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10.00π.μ. στον αρχαιολογικό χώρο κάστρου Χλεμούτσι.

Το έργο CoHeN, με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600,00€, του Άξονα Προτεραιότητας 2, Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση, έχει διάρκεια 36 μηνών, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2022. Το εταιρικό του σχήμα αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας από την ελληνική πλευρά και την Περιφέρεια της Απουλίας από την ιταλική.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς και των δύο περιοχών συνεργασίας  μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε σημαντικά οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής (συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία).

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά την υφισταμένη κατάσταση διατήρησης των επιλεγμένων μνημείων και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας τους για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στο πρόγραμμα με το έργο ‘Στερέωση, Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας’ συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00. Σκοπός των επεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση της αίθουσας Α3, που ταυτίζεται με τα μαγειρεία του κάστρου και να εξασφαλιστεί η προστασία των επισκεπτών του χώρου. Παράλληλα στόχος του έργου είναι να συνδέσει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς των δύο περιοχών συνεργασίας (Ελλάδας και της Ιταλίας) μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας των μνημείων για την πολιτιστική κληρονομιά εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία διαχείρισης με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε αμφότερες τις περιοχές για να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους με παράλληλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

Η συνάντηση θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Πληροφορίες: Ράλλη Αθανασία – Αρχαιολόγος, Καλλίνικου Πηγή – Διοικητικός, e-mail: efahle@culture.gr, τηλ. +30 2624022529

Δείτε το πρόγραμμα της συνάντησης πατώντας εδώ

Post Author: admin