Παλαιοπαναγιά Μανωλάδας (Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου)

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιάς Μανωλάδας (Παλαιοπαναγιά) είναι κτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, ενώ φέρει λαξευτή τοιχοποιία στα δυτικά.

Η Παλαιοπαναγιά Μανωλάδος, όπως είναι γνωστός ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παλαιάς Μανωλάδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στη βόρεια Ηλεία, κοντά στην παραθαλάσσια μεσαιωνική θέση «Κουνουπέλι»

Συνιστά μνημείο καλής διατήρησης της περιόδου της Φραγκοκρατίας (περίπου 1300 μ.Χ.) το οποίο ξεχωρίζει λόγω του πλούσιου κεραμοπλαστικού του διακόσμου και τους δύο μεγάλους λίθινους σταυρούς ενταγμένους στην τοιχοποιΐα στην δυτική πλευρά.

Ο ναός, κτισμένος σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, έχει κάτοψη σχήματος ελεύθερου σταυρού με νάρθηκα που σχηματίζει περίστωο σε σχήμα «Π» γύρω από τη δυτική κεραία. Ανατολικά απολήγει σε τρίπλευρη αψίδα, ενώ διαθέτει τρούλο με οκτάπλευρο τύμπανο και οριζόντιο οδοντωτό γείσο.

Στο εσωτερικό ο ναός φέρει δύο τοιχογραφικά στρώματα, εκ των οποίων το παλαιότερο διατηρείται αποσπασματικά.

 

Η Παλαιοπαναγιά βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παλαιάς Μανωλάδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στη βόρεια Ηλεία, κοντά στην παραθαλάσσια μεσαιωνική θέση «Κουνουπέλι

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *