Ιερά Μονή της Παναγίας Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα

Ο ναός της Μονής Φραγκαβίλλας χρονολογείται μετά τα μέσα του 11ου αι. και έχει υποστεί εκτεταμένες επεμβάσεις

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, άλλοτε καθολικό της Μονής Φραγκαβίλλας, συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ηλεία. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αμαλιάδας Δήμου Ήλιδας Π.Ε. Ηλείας, ενάμισυ χιλιόμετρο περίπου από το κέντρο της πόλης και νοτιοανατολικά αυτής σε γήλοφο με πανοραμική άποψη στον Ηλειακό κάμπο.

Το άλλοτε καθολικό της Μονής Φραγκαβίλλας ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με συνεπτυγμένο το δυτικό σκέλος, επιμήκεις πεσσούς να στηρίζουν τον τρούλλο και μεγάλη ημικυκλική αψίδα ανατολικά.

Ο ναός χρονολογείται  μετά τα μέσα του 11ου αι. και έχει υποστεί εκτεταμένες επεμβάσεις με τις μεγαλύτερες να υλοποιούνται πριν τη μεταβυζαντινή τοιχογράφηση, που επεκτείνεται στα σφραγισμένα παράθυρα του τρούλλου και της νότιας κεραίας και η οποία θα μπορούσε να χρονολογηθεί στον 17ο αιώνα. 

Στο εσωτερικό ο ναός διατηρεί μεταγενέστερο κτιστό τέμπλο στο ιερό και την πρόθεση, καθώς και τοιχογραφικό διάκοσμο τριών τουλάχιστον φάσεων (ένα εκτεταμένο στρώμα του 17ου αι., ένα νεώτερο στο τέμπλο και ίχνη βυζαντινού στα εσωρράχια του παραθύρου της αψίδας του ιερού).

Η Μονή Φραγκαβίλλας, όπως και ο περιβάλλον χώρος της αποκαταστάθηκαν πρόσφατα (2015) από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Κοντά στον ναό βρίσκεται το κτήριο που στεγάζει το οικοτροφείο (Φοιτητική Εστία) της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Το έργο αναστήλωσης του ναού εντάχθηκε στο πρόγραμμα  ΕΠΑΝ τον Οκτώβριο του 2012 με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωσή του το 2015 το μνημείο παραδόθηκε στο κοινό χωρίς το στέγαστρο και τα υποστυλώματα που είχαν στο παρελθόν τοποθετηθεί για την προστασία του, ο περιβάλλων χώρος επεκτάθηκε, καθώς δεν υπάρχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του εντευκτηρίου, πλακοστρώθηκε με κυβόλιθους και τοποθετήθηκαν παγκάκια και φωτισμός. 

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *