Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017

Εορτασμός των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών από 25 έως 28 Μαΐου 2017

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017. Αφίσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών από 25 έως 28 Μαΐου 2017, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη θεματική περιήγηση – πεζοπορία στη μεσαιωνική πόλη της Γλαρέντζας / Clarentia, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 10.00 π.μ.

Η Γλαρέντζα ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αι. από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο κοντά στη θέση της αρχαίας Κυλλήνης και λειτούργησε ως επίνειο της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Ανδραβίδας. Η πόλη αναδείχθηκε τάχιστα σε κύριο οικονομικό κέντρο του σταυροφορικού κράτους, η πύλη των εισαγωγών και των εξαγωγών του. Πίσω από τα τείχη της, με την τάφρο και τους πύργους που προστάτευαν τους φράγκους κατοίκους, υπήρχαν τράπεζες, ναοί, νοσοκομείο και το περίφημο νομισματοκοπείο του Πριγκιπάτου. Σήμερα η πόλη της Γλαρέντζας σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση και συνιστά έναν ιδιόμορφο «ανοικτό» αρχαιολογικό χώρο, όπου οι ορατές αρχαιότητες βρίσκονται διασκορπισμένες, χωρίς περιφράξεις, ανάμεσα σε καλλιεργούμενες κατά το πλείστον ιδιοκτησίες.

Η θεματική περιήγηση περιλαμβάνει αναφορά στην ιστορία και την τοπογραφία της πόλης με στάσεις στα σωζόμενα μνημεία, όπως ο γοτθικός ναός, η ανατολική πύλη με το γεφύρι, το φρούριο. Ως σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, επί του παραλιακού δρόμου Κυλλήνης.

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Αθανασία Ράλλη, αρχαιολόγος

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, καθώς θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας. | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα. | Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2623095033, 2624022529 | Είσοδος δωρεάν. | Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, καπέλο, νερό, αντηλιακό.

Post Author: admin