«Αφιερώματα στον Δία της Αρχαίας Ολυμπίας»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για μαθητές της Δ’ – Στ’ Τάξης του Δημοτικού.

Σχεδιάστηκε το έτος 2006 από την μουσειολόγο κα Έλενα Γλύτση και πραγματοποιείται στη δεύτερη αίθουσα (Συλλογή Χαλκών) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας όπου βρίσκονται τα χάλκινα αφιερώματα των πιστών στον Δία της Ολυμπίας.


Περιγραφή

Μέσα από επιλεγμένες στάσεις, οι μαθητές γνωρίζουν τα αντικείμενα που, για έξι περίπου αιώνες (από το 1050 π.Χ. έως και το 480 π.Χ.), απλοί άνθρωποι, ένδοξοι στρατηγοί ή και ολόκληρες πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου προσέφεραν συστηματικά στον Δία, τον τιμώμενο θεό της Ολυμπίας, άλλοτε ως επίκληση για ευημερία και αρωγή και άλλοτε ως χειρονομία ευγνωμοσύνης


Εξοικείωση

Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις κύριες κατηγορίες των αφιερωμάτων (ειδώλια ανθρώπων και ζώων, τρίποδες, διακοσμητικά στοιχεία από την επένδυση επίπλων ή αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και στοιχεία της εξάρτυσης των Αχαιών πολεμιστών) και, μέσα από αυτά, ανακαλύπτουν την ιστορική περίοδο στην οποία αυτά εντάσσονται.


Δραστηριότητες

Συζήτηση, παρατήρηση των εκθεμάτων και συμπλήρωση φύλλου εργασίας που περιλαμβάνει ασκήσεις αντιστοίχισης, αναγραμματισμούς και εικαστική δημιουργία (ζωγραφική, κατασκευή αλογόμορφου ειδωλίου και κατασκευή ασπίδας)


Στόχοι Εκπαιδευτικού Προγράμματος

-Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι στην αρχαιότητα η Ολυμπία απολάμβανε πανελλήνια φήμη όχι μόνο ως τόπος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά, πρωτίστως, ως τόπος λατρείας του Διός και ως μαντείο ειδικευμένο σε πολεμικά ζητήματα.
-Να γνωρίσουν μία άλλη μοναδική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, αυτή των χαλκών αναθημάτων, που χρονολογούνται από το 1050 π.Χ. έως το 480 π.Χ.
-Να ανακαλύψουν τις κύριες κατηγορίες των αρχαίων αναθημάτων και να αναγνώσουν τις πληροφορίες που μας δίνουν για τον άνθρωπο της εκάστοτε εποχής.
-Να συνδέσουν τα αναθήματα (αφιερώματα) της αρχαιότητας με τα σημερινά τάματα και να αναζητήσουν τυχόν ομοιότητες και διαφορές.


Πληροφορίες

– Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) και η διάρκειά του είναι περίπου δυο διδακτικές ώρες.
– Υπεύθυνος υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο κος Κων/νος Β. Αντωνόπουλος, αρχαιολόγος της Εφ.Α.Ηλ.
– Κράτηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης (δείτε τα στοιχεία / τρόπους επικοινωνίας στο κάτω μέρος της σελίδας)

Σημαντικές Παρατηρήσεις

  • Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας είναι δωρεάν.
  • Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 20 (ελάχιστος) 30 (ενδεδειγμένος) έως 50 μαθητές (ανώτατο όριο) 
  • Η έναρξη του εκπ. προγράμματος μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως της ώρας αφίξεως  του σχολείου ή της ομάδας στον συμφωνημένο χώρο διεξαγωγής του, αλλά συνίσταται να μην υπερβαίνει την 10.00 π.μ.
  • Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ενδείκνυται η κράτηση να γίνει αρκετές ημέρες νωρίτερα (ακόμη και ένα μήνα πριν την επίσκεψη) 
  • Οι συμμετέχοντες συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να έχουν κατανοήσει και αποδεχθεί ότι η επίσκεψη τους θα έχει κατεξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν ενεργά στις βιωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες
  • Τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας
  • Δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται τηλεφωνικώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού / ακαδημαϊκού έτους, καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) ώρες 9:00π.μ-14.00 μ.μ. 

Επικοινωνείστε μαζί μας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛ. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Τ.Κ. 270 65
Τηλέφωνο (& fax) : 2624022529
Email: efahle@culture.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

image_pdfΑποθήκευση ως PDFimage_printΕκτύπωση

Post Author: admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *